Home»Noutati»Diverse»VIDEO: Șoferul unui SUV descoperă acvaplanarea

VIDEO: Șoferul unui SUV descoperă acvaplanarea

0
Shares
Pinterest Google+

SUV-urile sunt din ce în ce mai populare, iar mulți le cumpără pentru siguranță.

La un impact frontal cu un alt vehicul, un SUV și chiar un crossover au potențialul să fie mai sigure decât un vehicul cumparabil care are o înălțime mai mică. Desigur, dinamica fiecărui accident este diferită, iar asta înseamnă că poți să ai mai multă siguranță într-un SUV, sau poți să nu ai acest lux. Depinde totul de accident și de ce se întâmplă înainte de acesta. În cazul vitezei mari, fizica nu poate fi înșelată, iar totul depinde de siguranța pasivă a vehiculului.

Până și siguranța pasivă are limite, pentru că un impact implică mai multe faze. Prima ar fi cea în care vehiculul lovește un alt obiect. Apoi începe deformarea vehiculului, prin care se absoarbe șocul, în același timp în care sistemele de siguranță de la bord încearcă să protejeze ocupanții. Centurile în trei puncte au limitele lor, iar airbag-urile au și ele limitări, deci un impact la viteză mare nu mai are nicio garanție. Ca idee, EuroNCAP testează la aceeași viteză de impact de multă vreme dintr-un motiv bun – peste acel prag, nu îți poate garanta nimeni siguranța.

Nu că ar fi vreo garanție deosebită în cinci stele de siguranță – rating-ul este dictat și de protecția pietonilor, a copiiilor de la bord și de tipul sistemelor de siguranță activă și pasivă de la bord. La finalul zilei, mai există și șocul din interiorul corpului uman, deosebit de dureros. Organele interne se pot lovi de coaste, iar asta poate aduce traumatisme care ajung să fie fatale. După cum vă spuneam mai sus, totul depinde de circumstanțele accidentului. Există risc de deces la viteze mici și șansa să supraviețuiești unui impact din care mașina poate fi adunată în pungi de plastic.

Șoferului unui Jeep Cherokee din SUA a mizat totul pe tracțiunea integrală și pe faptul că are SUV și a condus cu viteză pe ploaie. Deși nu trebuie să conduci în reluare pe ploaie ca să fii în siguranță, trebuie să fii precaut. Urmăriți clipul video din acest material ca să vedeți cum arată acvaplanarea văzută din altă mașină.

Ce putem să învățăm de aici? Simplu, ar spune polițiștii: adaptarea vitezei la condițiile de drum. Ajungi mai târziu decât sperai, dar ajungi întreg și cu mașina întreagă. Un lucru pe care îl apreciezi abia după un accident.

Previous post

Mercedes-Benz EQC: Primul SUV electric al mărcii se prezintă

Next post

Cel mai rapid SUV din lume - primele imagini ale lui Lister LFP

No Comment

Leave a reply