Home»Noutati»Auto»Un 4×4 pentru toată familia: noua generație Skoda Octavia Scout a fost prezentată oficial

Un 4×4 pentru toată familia: noua generație Skoda Octavia Scout a fost prezentată oficial

0
Shares
Pinterest Google+

Noua generație Octavia Scout va fi disponibilă în showroom-uri începând cu această toamnă, iar cehii de la ŠKODA au pregătit deja câteva caracteristici interesante pentru noul model, prin care ei spun că oferă „puțin mai multă mașină”, în toate aspectele. Față de nivelul de funcționalitate preluat de la generațiile precedente și amplificat în prezent, au fost aduse  tehnologii noi pentru siguranță și confort și, cel mai important, abilități noi în ceea ce privește capacitatea de tractare și deplasarea pe teren accidentat.

Noua ŠKODA Octavia Scout este acum un autovehicul care se pretează excelent pentru tractarea poverilor mari. Poate remorca până la 2 tone – o capacitate de tractare crescută cu 25 de procente față de generația precedentă și un adevărat etalon al clasei.

Capacitatea îmbunătățită de urcare a rampelor este și ea una foarte bună pentru un autoturism de familie. Unghiurile de atac și degajare au fost mărite simțitor, având acum o valoare de 16,7 grade în față și 13,8 grade în spate, lucru care se va reflecta în abilitățile crescute de a traversa drumuri neamenajate și porțiuni dificile.

Tot pentru utilizarea off-road, noua Octavia Scout dispune de o gardă la sol mai mare. În comparație cu modelul Octavia standard, creşterea de 31 mm, a dus la un total de 171 mm. În plus, pachetul pentru drumuri grele, cu scuturi de protecție suplimentare sub caroserie, reprezintă acum o dotare standard. Acestea protejează partea de sub mașină împotriva deteriorării mecanice și previn pătrunderea murdăriei în compartimentul motor. Componentele din partea inferioară a caroseriei, precum și conductele de frână și de carburant sunt, de asemenea, protejate cu elemente din plastic.

Diferențialul Blocabil Electronic (EDL) este disponibil în dotarea standard, iar sistemul de control al tracțiunii poate fi activat sau dezactivat, în funcție de nevoi.  Noul sistem de tracțiune integrală asigură caracteristici dinamice optime, siguranță activă de vârf și un consum redus de carburant, toate acestea fiind posibile datorită cuplajul interaxial Haldex de generașia a cincea. Distribuția de cuplu între punți este un raport care variază continuu în funcție de condițiile de mers. În timpul decelerării, sau în condițiile unei sarcini reduse, cea mai mare parte a cuplului este repartizată către puntea față. Transferul către puntea spate se realizează în câteva milisecunde atunci când este nevoie de mai multă tracțiune, în cazul demarajelor sau a unui carosabil care necesită un plus de tracțiune. În comparație cu sistemul Haldex-4 prezent pe generația precedentă, noul sistem  Haldex-5 este și cu 1,4 kg mai ușor.

Noile motoare folosite de Octavia Scout sunt mai puternice și cu până la 20 la sută mai ecologice. Sunt disponibile trei motoare, unul pe benzină și două diesel. Economia de carburant este generată și prin reducerea cu 29 kg a masei mașinii, îmbunătățirile aduse tehnologiei de tracțiune integrală, precum și utilizarea motoarelor eficiente Green tec, cu sistem Start-Stop și funcţie de recuperare a energiei la frânare, toate oferite în dotarea standard. Toate cele trei motoare corespund cerințelor normei de poluare EU6, care va intra în vigoare în septembrie 2014.

Motorizarea diesel de top pentru ŠKODA Octavia Scout este un 2.0 TDI/135 kW (184 CP), combinat cu transmisia automată cu șase trepte de viteză (DSG) și tracțiunea integrală, aceasta echipare fiind pentru prima dată disponibilă pe un automobil ŠKODA. Motorul 2.0 TDI/110 kW (150 CP) este disponibil doar cu o transmisie manuală cu șase trepte de viteză. Propulsorul 1.8 TSI/132 kW (180 CP) pe benzină este disponibil împreună cu o transmisie DSG automată, cu șase trepte de viteză.

Din 2007, Octavia Scout este parte integrantă din gama de modele ŠKODA. Între 2007 și sfârșitul anului 2013, ŠKODA a livrat circa 53.600 unități Octavia Scout în întreaga lume, fapt ce reprezintă aproape opt procente din totalul modelelor Octavia Combi, livrate în această perioadă.

Noua Octavia Scout are la bază experiența ŠKODA dobândită în domeniul autoturismelor cu tracțiune integrală. Producătorul ceh oferă acum șase modele cu design special și orientare off-road: Octavia Scout, Fabia Scout, Fabia Combi Scout, Roomster Scout, Yeti Outdoor și Superb cu pachet Outdoor.

Previous post

Lumini cu LED de la Ironman4x4. Test cu versiunea de 60W

Next post

Troliu electric de la IRONMAN4x4. Am testat modelul de 9.500 lbs

No Comment

Leave a reply