Home»Noutati»Accesorii»Lumini cu LED de la Ironman4x4. Test cu versiunea de 60W

Lumini cu LED de la Ironman4x4. Test cu versiunea de 60W

0
Shares
Pinterest Google+

Utilitatea luminilor suplimentare este dată în off-road de specificul activității, iar soluția unui LED-bar pică ca o mănușă atunci când nevoia de lumină este mare, iar eficiența energetică joacă un rol important. În plus, dimensiunile reduse și posibilitatea de a putea monta proiectorul într-un loc protejat, îl fac mereu preferat în locul oricărei soluții cu halogen.

După ce am folosit o perioadă proiectoare convenționale montate în bara față, am constatat că acestea se murdăresc foarte repede și devin ineficiente, iar dispunera lor sub nivelul capotei nu oferă întotdeauna un iluminat de perspectivă satisfăcător. În plus, din cauza vibrațiilor, am avut probleme atât cu prinderile, afectate de greutatea proprie a proiectoarelor, cât și cu filamentele becurilor, care au cedat pe rând.

Proiectorul pe bază de diode LED pare să fi ocolit cu succes eceste neajunsuri. Montajul permite fixarea foarte ușoară pe un portbagaj dedicat și lasă posibilitatea de reglaj a unghiului sus-jos. Fiindcă vorbim de un consum redus, de circa 5 amperi, nu este necesară în mod obligatoriu prezența în circuit a unui releu, iar proiectorul poate fi folosit o perioadă mai lungă după oprirea motorului comparativ cu proiectoarele pe bază de halogen.

Proiectorul are o construcție solidă, fiind realizat pe un profil masiv de aluminiu, tratat anticoroziv și protejat împotriva intemperiilor conform standardelor IP 67. Fiind singura versiune disponibilă spre testare, am avut de a face cu variant spot, destinată iluminatului la distanță. Deși aș fi fost tentat să aleg, dacă aș fi avut posibilitatea, o variantă flood, am rămas surprins de iluminarea periferică, acest lucru datorându-se nu neapărat construcției, ci faptului că, prin construcția sa, LED-ul este capabil de o dispersie destul de bună.

Proiectorul este format din 12 LED-uri CREE, fiecare cu puterea de 5W, însumând astfel o putere totală de 60W. Lumina este albă, cu o temperatură de culoare de 6100K și produce 5.400 de lumeni. Din acest motiv este bine ca această soluție de iluminare să aibă destinație strictă off-road, pe șosea putând genera situații periculoase pentru ceilalți participanți la trafic. O bilă neagră aici este faptul că proiectorul nu beneficiază de un capac care să reducă efectul nedorit atunci când este folosit accidental, dar și să protejeze proiectorul de murdărie sau loviri.

Prima probă cu acest proiector a arătat că, deși vorbim de o putere de numai 60W, am putut acoperi complet farurile mașinii lăsate pe fază lungă sau proiectoarele cu halogen, de 55 W fiecare. Superioritatea tehnologiei LED nu are nevoie de nici un alt argument în comparația cu halogenul, eficiența ridicată fiind cea care face ca din doar 60W să se poată obține o intensitate luminoasă apreciabilă. Pe lângă acest fapt, proiectorul se poate alimenta cu tensiuni cuprinse între 10 și 30 V, fără a fi așadar nevoie de un circuit de reducere a tensiunii în cazul folosirii pe mașini, utilaje sau camioane, la care circuitul electric este pe 24V.

Comparație între farurile cu halogen, fază lungăși proiectorul LED de 60W:

Faruri halogen fază lungă

Proiector LED 60W

După mai mulți kilometri parcurși în offroad, când mașina era murdară complet până la nivelul geamurilor și chiar mai sus, proiectorul Ironman4x4 a fost singura sursă de lumină care mai putea opera la capacitate maximă, acesta rămânând curat datorită montajului în cel mai de sus punct de pe mașină. Așadar, aș recomanda ca montarea pe plafon/portbagaj să fie prima soluție de montaj dacă vă gândiți la un astfel de LED-bar.

Fiindcă nu am reușit să identific capitole “contra” la acest model, trebuie să aduc în atenție faptul că tehnologia LED este una la care fiabilitatea este puternic influențată de calitatea fabricației, deseori văzând proiectoare cu unul sau mai multe LED-uri arse sau chiar cu secțiuni întregi, lucru deranjant având în vedere că posibilitatea de a le repara este minimă sau inexistentă. Din acest motiv este bine ca un astfel de produs să fie achiziționat de la un producător care răspunde de calitate și, mai ales, oferă garanție împotriva erorilor de fabricație.

Am testat: Proiector LED Ironman4x4, putere 60W, fascicul SPOT. Dimensiuni 516x70x50  mm

Preț 250 Euro, TVA inclus. Garanție: 12 luni

Text, foto: Răzvan Loghin

 

 

Previous post

Test cu Mudster. Un nou proiect românesc bazat pe Dacia Duster

Next post

Un 4x4 pentru toată familia: noua generație Skoda Octavia Scout a fost prezentată oficial

No Comment

Leave a reply