Home»Sport»Moto»Ce este mai dificil: o zi la Red Bull Romaniacs sau o zi din Raliul Dakar?

Ce este mai dificil: o zi la Red Bull Romaniacs sau o zi din Raliul Dakar?

Emanuel Gyenes ne spune unde este mai greu la Dakar sau la Romaniacs

5
Shares
Pinterest Google+

Mani Gyenes, singurul rider din lume care a luat startul și a terminat toate cele 16 ediții ale Red Bull Romaniacs organizate până în prezent, a câștigat Raliul Dakar în luna ianuarie, la ce mai dificilă clasă, cea a riderilor fără asistență tehnică (Malle Moto). Cum sătmăreanul se află la finalul perioadei de recuperare, după fractura suferită la începutul verii, am decis să stăm puțin de vorbă, mai ales că în perioada 27 -31 octombrie este programată cea de a 17-a ediție a Red Bull Romaniacs. Am încercat să aflăm unde este mai dificil: într-o zi de rally-raid sau într-una de la raliul hard enduro etalon în WESS – Seria Mondială de Enduro.

O prima incursiune in Arabia Saudita – Dakar 2020 – foto: RallyZone

Mani, anul acesta ai concurat în Raliul Dakar cu însemnele legend pe motocicletă, intrând astfel în elita celor care au minim 10 participări în acest rally-raid. Cum a fost să descoperi un deșert nou și să câștigi raliul la Malle Moto?

M-au impresionat peisajele. Nu am crezut că în Arabia Saudită este o zonă muntoasă atât de spectaculoasă. Am mers prin câteva canioane foarte frumoase și prima săptămână a fost diferită de a doua, unde am avut parte de mult mai mult nisip. M-am bucurat că am putut să mă distanțez încă din prima săptămână, și nu am avut probleme tehnice majore, care să necesite mult timp de lucru la motocicletă. Malle Moto este o clasă dificilă, pentru că ne pregătim singuri motocicletele după fiecare etapă, nu avem asistență tehnică și este foarte important să îți conservi energia de-a lungul raliului. Am mai câștigat raliul de două ori la clasa Maraton, însă această victorie mi-a oferit cel mai frumos moment de până acum.

Podium Dakar 2020 – clasa Malle Moto – Original by Motul

Atât la Romaniacs, cât și la Dakar, iei micul dejun înainte de 5 dimineața și te așteaptă o zi destul de lungă, ce mănânci la ore atât de matinale?

La Dakar nu avem prea multe alternative, decât ce primim la micul dejun din bivouac. Ochiuri, omletă, sandvișuri cereale cu lapte, cam asta am mâncat în fiecare dimineață și încercam să mănânc cât mai mult, să mă țină toată ziua. La Romaniacs, cam tot asta mănânc, însă zilele sunt un pic mai scurte și, când revii în oraș, ai mai multe variante pentru masă.

Prolog Red Bull Romaniacs 2019 – foto: Dragoș Dumitru

Ce ai recomanda unui temerar care își dorește să ia startul în aventura supremă din rally-raid sau în cel mai dificil raliu hard-enduro din lume?

Să își caute parteneri, care să îl ajute, pentru că rally-raidul este un sport mult mai costisitor comparativ cu hard-enduro. Să meargă înainte la o competiție care să îl pregătească pentru ce va urma. În ceea ce privește pregătirea pentru Dakar, Raliul Marocului sau Andalucia Rally sunt alternative bune. Trebuie să termine competiții mai simple înainte să facă pasul către Dakar sau Romaniacs și să lucreze foarte mult la pregătirea fizică.

 Ce este mai dificil o zi la Red Bull Romaniacs sau o zi din Raliul Dakar?

Pentru mine este mai dificilă o zi de Red Bull Romaniacs decât una din Dakar, asta din punct de vedere fizic. Din punct de vedere psihic, clar este mai dificil la Dakar. La Romaniacs este mai greu pentru că trebuie să te dai jos de pe motocicletă, să împingi, sunt și coborâri unde mergi pe lângă ea, și asta te solicită mai mult din punct de vedere fizic. La Dakar stai o zi întreagă pe motocicletă, doar că acolo este vorba despre anduranță.

Cea de a 17-a ediție a Red Bull Romaniacs se va desfășura lângă Sibiu în perioada 27-31 octombrie. 

Mani la finalul Red Bull Romaniacs 2019 – foto: Dragoș Dumitru
Previous post

Logan, Sandero și Sandero Stepway, noi detalii oficiale

Next post

Doza de normal: O duminică la motocros

No Comment

Leave a reply