Home»Noutati»Diverse»Toate mașinile nou lansate dupa 31 martie vor suna automat la 112 în caz de accident

Toate mașinile nou lansate dupa 31 martie vor suna automat la 112 în caz de accident

0
Shares
Pinterest Google+

Mașinile noi lansate după 31 martie 2018 vor avea un nou sistem de siguranță în dotarea standard, sistemul eCall.

Tehnologia se referă la un dispozitiv care va deveni standard pentru toate automobilele lansate pe piață după această dată, adică facelift-uri, modele cu nume nou sau generații noi ale modelelor existente. Reglementarea implică un sistem la nivel european, denumit eCall, disponibil deja pe numeroase modele premium, care va avea capacitatea să sune automat la 112 în caz de impact și să pună șoferul în legătură cu serviciile de urgență. Dacă impactul este suficient de grav, o ambulanță va putea să ajungă mai repede la locul impactului, fără să aibă nevoie de coordonate de la șofer și de la un apel făcut de un trecător.

Operatorul va ști deja direcția în care mergea vehiculul și ora la care a avut loc impactul, așa că ocupanții vor avea o șansă în plus la viață încă din clipa în care are loc accidentul. În mod impresionant, autoritățile române susțin încă din 2012 că sunt gata să gestioneze apelurile automate la numărul unic de urgență, dar asta se întâmplă doar datorită normelor europene, nu dintr-o dorință deosebită de a proteja cetățenii.

În caz că nu vi se pare util acest serviciu, imaginați-vă accidentele care au loc noaptea pe un drum pustiu și șoferul rămâne inconștient și este singur în mașină. Sau, mai grav, dacă și pasagerii existenți își pierd cunoștința. Tocmai pentru acești oameni a fost gândit sistemul eCall, pe care orice om normal nu dorește să fie nevoit să apeleze la el.

Din același registru, serviciul va avea și un buton dedicat la bord, care poate fi apăsat pentru a intra în legătură directă cu serviciile de urgență în caz de observare a unui accident grav și pentru a evita necesitatea unui apel care ar putea să-i fie peste mână șoferului. Așa, cu o apăsare de buton, poți să salvezi viața cuiva dacă îl vezi că a căzut în lac cu mașina în fața ta, de exemplu.

În șocul momentului există riscul să uiți să suni la 112 sau să nu știi unde ești, dar sistemul va transmite automat aceste date și tu trebuie doar să-i spui operatorului ce ai văzut. Dacă vrei să faci mai mult, poți să urmezi un curs de prim ajutor la Crucea Roșie, care te va califica să salvezi pe oricine necesită asistență medicală de urgență până la sosirea unei ambulanțe. La fel, un lucru care poate salva o viață.

Previous post

Studiu: Mașinile consumă cu 75% mai mult decât declară producătorii

Next post

Renault Captur va primi o nouă generatie în 2020 și ar putea deveni hibrid plug-in

No Comment

Leave a reply