Home»Noutati»Accesorii»Soluţii CB moderne: prim contact cu staţia Cobra 75 ST EU

Soluţii CB moderne: prim contact cu staţia Cobra 75 ST EU

0
Shares
Pinterest Google+

Miniaturizarea este din ce în ce mai importantă în domeniul CB, iar acest lucru se observă cu fiecare nou model pe care producătorii le scot pe piaţă. Aşa este şi Cobra 75 ST, cel de-al doilea produs de tip “blackbox” care a ajuns pe mâinile noastre. Având o construcţie ce separă complet staţia propriu-zisă de comenzi şi microfon, aceasta are avantajul că poate fi montată în diverse locuri, cum ar fi sub bord, în cotieră sau sub scaune, la vedere rămânând doar microfonul, care se poate monta şi demonta foarte rapid. Cel mai impresionant lucru este firul spiralat al microfonului care, extins la maxim, poate ajunge la circa trei metri, staţia putând fi astfel folosită, în anumite situaţii, chiar şi din exteriorul maşinii.

Partea de microfon conţine toate comenzile, ecranul şi un difuzor destul de puternic. Prima dată când am folosit staţia am avut unele probleme de acomodare, mai ales cu reglajele pentru volum şi squelch, dar după o perioadă relativ scurtă, am reuşit să mă împac cu ideea că această soluţie de compromis are totuşi mai multe avantaje decât dezavantaje, iar unul din lucrurile importante este că poţi avea acces la toate comenzile cu o singură mână. Ecranul este similar ca dimensiuni cu cel al majorităţii staţiilor cu construcţie convenţională, aşadar este unul destul de lizibil. Acesta poate afişa canalul sau frecvenţa, nivelul S-metrului şi al puterii de emisie, dar şi starea diverselor funcţii. Difuzorul se aude destul de tare, dar pentru a nu exista probleme atunci când staţia este folosită în mediu zgomotos, Cobra a prevăzut unitatea principală cu o mufă pentru difuzor extern.

Cobra 75 ST EU este o staţie multistandard care integrează filtre de reducere a zgomotului, inclusiv sistemul SoundTracker. Funcţiile disponibile alcătuiesc o listă generoasă, din care amintesc memorarea a până la zece canale, acces rapid la canalele de urgenţă, monitorizarea a două canale diferite, comutare AM/FM, scanare, blocarea tastaturii.

Faptul că avem de a face cu echipament cu un nivel tehnologic destul de bun, a fost confirmat şi de o bună prestaţie, mai ales în mediu aglomeral, unde se remarcă prin audiţia foarte bună inclusiv în cazul semnalelor de intensitate mai mică. Un circuit care, probabil are rolul de a preîntâmpina descărcarea acumulatorului, face ca staţia să nu emită dacă tensiunea scade sub o anumită valoare, iar acest lucru înseamnă că, după ce aţi oprit motorul, staţia să nu mai poată fi folosită pentru emisie decât o perioadă limitată, acesta fiind poate cel mai important dezavantaj pe care l-am putut constata.

Dezvoltată în spiritul celor mai noi tendinţe de pe piaţă, Cobra 75 ST EU are ca principali rivali staţiile portabile, atât prin preţ, cât şi prin faptul că sunt sunt preferate de utilizatori pentru spaţiul modest de care au nevoie şi de instalarea uşoară. Deşi îi lipseşte portabilitatea, aspect de care se poate face uşor abstracţie având în vedere performanţele reduse oferite de această soluţie, Cobra 75 ST EU oferă în schimb un avantaj de necontestat, acela că integrează funcţiile şi calitatea unui transmiţător “full-size”, în care miniaturizarea nu a afectat în nici un fel componentele de bază ale unui asemenea echipament, ce poate oferi, indiferent de condiţii, un standard ridicat în ceea ce priveşte calitatea emisiei şi recepţiei.

Am testat: staţie radio CB Cobra 75 ST EU, preţ mediu de vânzare 579 lei, cu TVA

Text, foto: Răzvan Loghin

Specificaţii tehnice:

Generale
Canale FM/AM
Gama de Frecvenţe 26.565 la 27.99125 MHZ
Toleranţă Frecvență 0,005%
Controlul Frecvenţei Sintetizator automat PLL (Phase Lock Loop)
Dimensiuni transmiţător (inclusiv cablurile) 105,67 mm x 35,052 mm x 171,45 mm (4.0625” x 1.375” x 6.75”)
Dimensiuni microfon 78,94 mm x 107,95 mm x 31,75 mm (3.125” x 4.25” x 1.25”)
Dimensiuni cutie 295mm x 215mm x 55mm (11.614”x8.46”x2.165”)
Greutate / Greutate (ambalat) 910 g / 1.690 g (3,725 lbs.)
Consum curent Emisie: Modulaţie completă AM/FM, 1,4A (maxim)
Recepţie: Reglat 0,9 A
Ieşire audio completă 1,2A (nominal)
Ciclu maxim de lucru 2 minute transmisie (TX), 5 minute repaus (RX)
Conector Antenă UHF; SO-239
Interval temperaturi de funcţionare De la -30°C la +65°C
Tensiune de intrare 13,2VCC nominal
Emisie
Putere emisie 4W AM/FM
Modulaţie AM (modulaţie în amplitudine)
FM (modulaţie în frecvenţă)
Răspuns în frecvenţă De la 300 la 3000 Hz
Impedanţă de ieşire 50Ω
Recepție
Sensibilitate Mai puţin de 1 μV pentru 10 dB (S+N) /N
Selectivitate 6 dB @ 7 KHz, 60 dB @ 10KHz
Respingere imagine 80 dB, normal
Respingere canal adiacent 60 dB, normal
Frecvenţe intermediare Conversie dublă: Primul: 10,695 MHz
Al doilea: 455 KHz
Control automat de câştig (AGC – Automatic Gain Control) Modificare audio mai puţin de 10 dB ieşire pentru intrări de la 10 la 50.000 μV
Limitator automat de zgomot Tip RF
Reglaj Ajustabil; prag mai jos de 1 μV
Energie electrică ieşire audio 2W
Răspuns în frecvenţă De la 300 la 3000 Hz
Distorsiune Mai puţin de 7% @ 3W @ 1000 Hz
Difuzor încorporat 8Ω, 2W
Difuzor extern opţional 8Ω, dezactivează difuzorul intern când este conectat
  Specificatii tehnice:
Auto/Portabile/Maritima
Auto
Putere
4W
Previous post

Toată echipa Juventus merge cu Jeep Grand Cherokee

Next post

Suspensii off-road performante: am testat două versiuni IRONMAN 4x4

No Comment

Leave a reply