Home»Noutati»Accesorii»La drum cu MT 975, staţii Cobra PMR în frecvenţă liberă

La drum cu MT 975, staţii Cobra PMR în frecvenţă liberă

0
Shares
Pinterest Google+

Printre cele mai simple moduri de a comunica la distanţă, eficient şi fără bătăi de cap, se numără staţiile pe frecvenţă liberă PMR 446 MHz. Avantajele lor încep cu preţul rezonabil la care se găsesc echipamentele de firmă, calitatea bună a sunetului, dimensiunile reduse, uşurinţa în exploatare şi faptul că frecvenţa înaltă pe care lucrează aceste staţii este foarte eficientă în mediul aglomerat, în oraşe, paduri şi chiar vorbind dintr-o maşină în alta, fără a avea nevoie de o antenă externă.

Pentru a vedea cum se descurcă în condiţii cât mai variate, am ales pentru un scurt review un set de staţii MT 975, cele mai performante din gama Cobra existentă în prezent pe piaţa din România. Caracteristica principală a majorităţii staţiilor PMR este construcţia simplă, apropiată mai mult de jucăriile walkie-talkie decât de zona echipamentelor profesionale, iar aceasta o regăsim şi în cazul modelului MT 975. Folosirea unor acumulatori de dimensiune AAA a condus la realizarea unei carcase ergonomice şi la o greutate foarte redusă, de 120 de grame – un lucru deosebit de important pentru orice echipament portabil. Butoanele sunt din cauciuc şi sunt destul de mari încât să poată fi operate în diverse situaţii, cum ar fi iarna, cu mănuşi. Antena nu este tocmai mică, dar acest lucru se datorează faptului că vorbim de staţii pe care producătorul le recomandă pentru distanţe mari, de până la 10-12 km. Precum se ştie, puterea legală este de 500 mW în banda PMR, iar diferenţele de performanţă între diverse echipamente este dată în mare parte tocmai de antenă. Ecranul de formă ovală este destul de mic, la fel şi pictogramele afişate. Acesta poate fi citit uneori destul de greu, însă în afara indicatorului pentru baterii, în cazul nostru cu patru segmente, restul beneficiilor unui ecran sunt destul de reduse, motiv pentru care multe staţii din gama PMR profesionale nici nu au în dotare unul. Clipsul pentru curea nu este foarte ferm şi va face faţă cu greu în cazul sporturilor extreme, când există riscul ca staşia să se dezgaţe de pe curea, centură, etc. Din acest motiv, plus faptul că nu vorbim de protecţie anti-şoc, staţiile vor trebui asigurate şi protejate suplimentar. Un lucru interesant este protecţia la apă, ce asigură funcţionarea staţiilor indiferent de condiţii sau de vreme.

Cobra MT 975 este un produs pe care l-am folosit la şedinţele foto, în deplasările pe şosea şi într-o scurtă excursie pe munte. Chiar dacă nu am reuşit să identific situaţia în care să putem comunica 12 km, aceasta fiind probabil de pe un vârf de munte pe altul, pe o vreme perfectă, am reuşit să ne înţelegem clar şi fără ântreruperi circa 2-3 km prin pădure, 1-2 km între maşini şi undeva la 5-6 km în câmp deschis. Se poate spune că MT 975 îşi fac treaba foarte bine şi pot fi o alternativă mai economică şi mai eficentă decât, spre exemplu, folosirea staţiilor CB portabile. Pentru folosirea hans-free, există o mufă specială pentru căşti cu microfon, accesoriu care se cumpără separat.

Funcţiile pe care le oferă Cobra MT 975 sunt cele ale unui produs din gama de vârf, respectiv opt canale cu 121 de coduri personalizate, VOX (activare vocală), Roger Beep, Monitor, Scanare, Baby Monitor şi 10 tonuri de apel. Acumulatorii de 600 mAh nu sunt foarte puternici, dar acoperă o zi înteagă de utilizare normală. Un circuit Power Save intă automat în funcţiune dacă staţia nu este folosită timp de 10 secunde, acesta având rolul de conservare a energiei, lucru care duce la posibilitatea unui stand-by foarte îndelungat. Încărcătorul de birou este unul simplu, cu sloturi ce permit încărcarea simulană a ambelor aparate.

Pe o piaţă a echipamentelor de comunicaţie foarte vastă, Cobra a reuşit să aducă un echipament foarte eficient din punct de vedere al raportului costuri/performanţe. Lipsa unor cunoştinţe solide despre comunicaţiile radio, uşurinţa în exploatare şi nevoia de a comunica fără costruri duc invariabil către staţiile PMR, iar modelul MT 975 s-a dovedit mai mult decât satisfăcător în gama lui de preţ, respectiv 349 lei cu tot cu TVA pentru setul cu două aparate.

Previous post

Audi Nanuk, un crossover diesel de 544 CP!

Next post

Rezultate GTC Trophy - Sărata Monteoru 2013

No Comment

Leave a reply