Criticat pentru conservatorism, VW încearcă să schimbe percepția publicului și să câștige clienți noi cu ajutorul lui T-Roc.
Deși filosofia de design a mărcii este păstrată, posibilitățile ample de configurare și câteva detalii estetice spectaculoase transformă noul model într-un SUV tineresc.
T-Roc reprezintă un pas firesc prin care marca germană și-a completat oferta de SUV-uri, formată până nu demult din Tiguan și Touareg. Totuși, noul model pare să aibă o poziționare ușor surprinzătoare. Ca dimensiuni, se înscrie în partea superioară a segmentului subcompact, dar folosește platforma tehnică MQB, utilizată de regulă la modele compacte și de dimensiuni mai mari. Pe de altă parte, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că VW mai are în plan lansarea, la sfârșitul acestui an, a încă unui SUV subcompact, construit pe platforma noului Polo și intitulat T-Cross. Acesta va reprezenta concurentul direct al lui VW pentru modele precum: Nissan Juke, Peugeot 2008, Opel Crossland X și Renault Captur. Astfel, lui T-Roc se pare că îi rămâne sarcina de a fi o versiune sportivă și tinerească a lui Tiguan.
Ca aspect, T-Roc încearcă să capteze atenția publicului prin hayonul destul de mult înclinat, gen coupe, câteva detalii de design spectaculoase, cum ar fi designul luminilor de zi și al stopurilor, precum și o paletă de culori diversificată. De altfel, noul SUV este și primul din oferta VW care poate fi comandat cu caroserie vopsită în două culori. În total, sunt disponibile 45 de combinații cromatice, plafonul, stâlpii și oglinzile fiind albe, maro, roșii sau negre. Complementar, sunt propuse versiunile de echipare Sport și Design, ambele propunând diverse elemente ce pot fi configurate după gusturile clienților. Povestea se repetă inclusiv la interior, unde numărul
combinațiilor posibile ajunge la 80. Aici, principalele detalii ce pot fi personalizate sunt reprezentate de elementele vopsite ale bordului, consolei centrale și panourilor ușilor, precum și tapițeria scaunelor.
Având 4.234 de mm lungime (cu 252 mm mai puțin decât Tiguan), T-Roc oferă condiții bune de spațiu tuturor ocupanțiilor. De asemenea, portbagajul este încăpător, volumul util de încărcare variind între 445 și 1290 litri. Cel mai mare neajuns al interiorului este însă reprezentat de materialele folosite pentru finisarea bordului și a panourilor ușilor. Chiar dacă au un aspect și o textură decente, acestea sunt neașteptat de dure comparativ cu alte modele din portofoliul nemților. Probabil, fiind vorba despre o mașină dedicată tinerilor, s-a considerat că merită să se facă rabat la calitatea finisajelor în favoarea unor dotări de infotainment moderne.
Iar la acest capitol, T-Roc chiar are cu ce se lăuda. În primul rând, vorbim despre un tablou de bord digital (opțional), care are dimensiunea de 10,25 inchi și rezoluție foarte bună. Totodată, este propus și un sistem multimedia cu ecran generos și posibilități ample de conectivitate, precum și un sistem audio Beats. Per total, pot spune că m-am simțit realmente copleșit de tehnologie, pentru că numărul prea mare de opțiuni și meniuri a cam reușit să mă pună în dificultate într-o primă fază. Din fericire, cât timp atenția îmi era distrasă de la drum, încercând să setez diferite lucruri, de siguranța rulării se ocupau o sumedenie de sisteme: Front Assist, cu funcții de frânare de urgență și de monitorizare a pietonilor, cel pentru menținerea benzii de rulare, cu intervenție asupra direcției, precum și Automatic Post-Collision Braking, care frânează post-coliziune, în vederea reducerii efectelor negative.
După cum se știe, platforma tehnică MQB a grupului VW este una extrem de flexibilă, astfel că T-Roc are o paletă largă de opțiuni și în ceea ce privește sistemul de propulsie. Sunt anunțate trei motorizări pe benzină și trei diesel, gama de puteri fiind cuprinsă între 115 și 190 CP în ambele cazuri. În afară de motorizările de 115 CP, toate celelalte pot fi comandate și cu sistem de tracțiune integrală 4Motion, respectiv cu cutie de viteze cu dublu ambreaiaj DSG. Una dintre cele mai inspirate configurații pare motorizarea 2.0 TDI de 150 CP, cuplată la o transmisie automată și tracțiune integrală, cum este și cazul mașinii de test. În ciuda reprizelor destul de viguroase și a tracțiunii eficiente, s-a remarcat consumul bun de combustibil, care s-a situat la aproximativ
6 l/100 km.
Din păcate, în special la rece, sunetul motorului se cam face simțit în habitaclu. Mașina are un comportament
dinamic bun pe viraje, dar înclinarea destul de evidentă către sportivitate afectează ușor confortul la rulare. Din fericire, pe lista de opționale se găsește și sistemul adaptiv DCC, cu suspensii controlate electronic. Pe lângă tracțiunea integrală 4Motion și garda la sol de 16 cm, T-Roc propune inclusiv un mod de rulare off-road, care adaptează setările mașinii pentru o eficiență mai mare în teren accidentat, precum și un asistent la coborârea pantelor. Nu este prea mare lucru, dar clienții acestui model cred că nici nu doresc altceva în plus.
Prețurile lui T-Roc pleacă de la 17.000 euro și urcă spre 25.000 – 30.000 euro în cazul motorizărilor puternice, cu tracțiune 4×4 și transmisie automată. Cu siguranță, în gama VW există modele care oferă mai multe beneficii de ordin practic raportat la prețul plătit, în schimb acesta este printre singurele care poate să atragă atenția publicului tânăr. Punând astfel problema, capitolul financiar parcă nici nu mai pare atât de important.
VW T-Roc 2.0 TDI 4Motion – date tehnice și preț
Motor și transmisie
Motor/cilindree 4L / 1.968 cmc
Combustibil motorină
Putere 150 CP / 3.500 rpm
Cuplu 340 Nm / 1.750 rpm
Normă de poluare/emisii Euro 6 / 134 g/km
Transmisie automată / 7 trepte
Tracțiune integrală
Dimensiuni și mase
L x l x h 4.234 x 1.819 x 1.572 mm
Număr locuri 5
Portbagaj 392-1.237 litri
Gardă la sol 160 mm
Masă la gol 1.530 kg
Performanțe și preț
Viteză maximă 200 km/h
Sprint 0-100 km/h 8.4 s
Consum mediu 5,1 l/100 km
Preț de bază versiune 29.846 euro, cu TVA
VW T-Roc 2.0 TDI 4Motion – galerie foto
No Comment