Home»Noutati»Accesorii»Viitorul este compact: staţia CB President William

Viitorul este compact: staţia CB President William

0
Shares
Pinterest Google+

Fiindcă staţia CB a devenit un instrument indispensabil nu doar şoferilor profesionişti cât şi celor care vor sa fie în permanentă legatură cu ceilalţi participanţi la trafic, era nevoie ca acest echipament să devină mai compact şi mai performant în acelaşi timp. Fiind un creator de tendinţe în acest domeniu, President a făcut un pas important în acest sens cu seria de modele noi ce urmăresc foarte fidel aceste caracteristici, serie din care am putut testa de curând şi modelul William.

President William este o staţie multi-standard ce beneficiază de un design unic, cu o parte fixă ce găzduieşte etajele de recepţie şi amplificare şi una “hand-held”, care integrează microfonul, difuzorul, display-ul grafic, precum şi toate comenzile. Fiindcă toate comenzile sunt pe microfon, William se poate monta într-o mulţime de locuri, fără ca partea fixă să mai trebuiască a fi la vedere, un avantaj real pentru cei care obişnuiesc să lase staţia pe maşină, folosind un loc de fixare cât mai discret sau, în cazul maşinilor de off-road, un loc cât mai ferit de praf sau murdărie.

Fiindcă nu are nici un comutator rotativ sau potenţiometru, utilizarea lui William începe cu familiarizarea şi obişnuinţa de a folosi taste pentru comenzi ce până acum se făceau complet diferit, cum ar fi reglarea nivelului sonor sau al squelch-ului, acesta din urmă având trei niveluri presetate, funcţia de monitorizare precum şi funcţia ASC (Automatic Squelch Control) de generaţia a treia, care îşi face treaba ireproşabil. Ecranul staţiei nu este foarte mare, însă are o grafică înaltă şi arată starea tuturor funcţiilor de care dispune staţia, inclusiv afişarea simultană a canalului, frecvenţei şi S-metrul. Fiindcă a fost gândit să poată sta în câmpul vizial al celui de la volan, ecranul are setări pentru contrast (10 trepte) şi nivel de iluminare (două trepte şi OFF), acesta din urmă având efect şi asupra tastaturii. Tastatura se poate bloca împotriva acţionării accidentale, iar pentru a accesa mai uşor canalele dorite, staţia dispune de până la opt presetări.

Cât priveşte calităţile de emisie şi recepţie, William nu dezminte caracteristicile ce au consacrat marca President încă de la începuturi şi aduce la bord o audiţie clară, lipsită de semnale parazitare chiar şi în locurile cu trafic intens. Cu o antenă calibrată corect, am putut face cu William legături suficient de lungi cu doar 4W, primind de fiecare dată confirmarea unei emisii clare, fără fluctuaţii. Zgomotul mare din habitaclul maşinii este principalul duşman al lui William, al cărui difuzor de mici dimensiuni se aude suficient de tare pentru un autoturism, dar are nevoie de ajutor atunci când vorbim de ambianţa sonoră a unui 4×4 încălţat cu anvelope de teren agresive. Rezolvarea acestui neajuns este simplă prin comutarea sonorului pe partea fixă a staţiei, care integrează un al doilea difuzor de dimensiuni mai mari, sau, prin conectarea unuia extern, pentru care există deja un conector dedicat.

Deşi dimensiunile reduse ale staţiei nu oferă imaginea unui echipament sofisticat, President Wiliiam integrează o mulţime de dotări şi funcţii pe care le aşteaptă orice utilizator familiarizat cu echipamentele din gama de vârf. Meniul scoate la lumină funcţii precum posibilitatea codării canalelor prin tonuri CTCSS şi coduri DCS, activarea filtrelor ANL şi NB, activarea confirmării acustice tip Roger Beep, configurarea sistemului VOX şi, bineînţeles, comutarea modulaţiei între AM şi FM.

President William este un alt echipament CB de ultimă generaţie care ne surprinde iarăşi prin mixarea optimă a unor calităţi precum dimensiunile compacte, funcţiile oferite şi performanţele pe care le oferă în condiţii variate de folosinţă. Prestaţia bună folosind doar puterea legală de 4W şi garanţia de cinci ani pe care importatorul o oferă în România pentru acest produs, conturează imaginea unui echipament pe care te poţi baza pretutindeni şi care ar trebui să fie nelipsit din dotarea oricărei maşini care înfruntă zilnic tot felul de provocări.

Model testat: President William ASC
Preţ mediu de vânzare: 1.100 lei

Text, foto Răzvan Loghin

Specificaţii tehnice:

Canale : 40
Moduri de lucru : AM / FM
Benzile de frecvență : de la 26.965 la 27.405 MHz MHz
CTCSS : 38 tonuri
DCS : 104 coduri
Antena impedanță : 50 ohmi
Sursa de alimentare : 13.2 V
Dimensiuni H x W x D (în mm) : 38 x 125 x 100
Greutate : 0.7 kg
– Transmiţător
Frecvența pentru alocație : + / – 200 Hz
Putere emisie : 4 W AM / FM 4 W
Interferențe : inferior 4 NW (- 54 dBm)
Audio răspuns : 300 Hz la 3 kHz
Emis de putere canal adiacent : inferioară la 20 μW
Sensibilitate microfon : 7 mV
Consum : 1,8 A (cu modulație)
Modulat semnalul de denaturare : 2%
– Receptie
Sensibilitate la 20 dB SINAD : 0,5 mV -113 dBm (AM)
0,35 mV -116 dBm (FM)
Frecventa de raspuns : 300 Hz la 3 kHz
Selectivitatea : 60 dB
Maximă Putere audio : 2 W
Squelch sensibilitate : Mini 0.2 mV – 120 dBm
Maxi 1 mV – 47 dBm
Consum : 300 mA nominal / max 750 mA

 

Previous post

Conceput în România: cel mai avansat proiect Duster

Next post

Noul Cherokee vine în 2014 cu un design controversat

No Comment

Leave a reply