Utile despre ”Mondialul” de Enduro de la Bacău – 10-12 mai
Campionatul Mondial de Enduro ajunge pentru a treia oară în România în această săptămână, Grand Prix-ul României urmând să se desfășoare, la Bacău, în perioada 10 – 12 mai. Vineri, 10 mai, la ora 17:00 se va da startul în Akrapovic Super Test (prolog) – Centrul de Afaceri și Expoziții Bacău – CAEx – și se anunță spectaculos, traseul fiind în formă de 8 – cu doi rideri concurând în același timp. Sâmbătă și duminică sunt programate Cross Testul, Enduro Testul și Extreme Testul, fiecare zi încheindu-se la CAEx cu festivitatea de premiere aferentă.
Numit în prezent Enduro GP, Campionatul Mondial de Enduro a fost organizat pentru prima dată în 1990 și a mai vizitat România în 2011 și 2013, când Grand Prix-urile au fost găzduite de Buzău, organizatorii fiind cunoscuți în comunitatea de off-road pentru că erau implicați și în Romanian Extreme Adventure (Extreme Adventure Buzău). Printre cei care s-au arătat atunci încântați de România și de versatilitatea traseelor de aici, au fost americanul Kurt Casseli și spaniolul Ivan Cervantes, care a și revenit ulterior pentru a concura la Red Bull Romaniacs. Dar și Mario Roman, actuala vedetă din Campionatul Mondial de Hard Enduro, care a terminat pe podium la juniori în Grand Prixul României din 2013.
Repere despre GP României din 2024, organizat de Clubul Sportiv X-Cape Bacău:
- Traseul are 54 de km și va fi parcurs de câte trei ori în fiecare zi (sâmbătă și duminică).
- Printre zecile de rideri veniți din toate colțurile lumii, la start îl vom vedea și pe triplul campion mondial Josep Garcia #26, cel care după ce a concurat la Romaniacs a decis să renunțe la ideea de hard enduro și să se concentreze doar pe, hai să îi spunem, ”enduro clasic”.
- Liderul Enduro GP (bazat pe clasamentul general de al E1, E2, E3) și E1, după cele două GP desfășurate până acum în 2024, este Steve Holcombe. Britanicul se află la egalitate cu campionul mondial entitre Josep Garcia (Spania).
- Liderul Endruo 2, după cele două GP desfășurate până acum în 2024, este italianul Andrea Verona, iar liderul la Enduro 3 este italianul Matteo Cavallo.
- Emanuel Gyenes #611 și Pavel Olaru #526 sunt cei doi rideri români care vor lua startul în cursa din Bacău. Mani al cărui palmares, când vine vorba de enduro classic, include medalii de aur la Internațional Six Days Enduro este inscris la Open 4 timpi, iar Pavel Olaru la Open 2 timpi.
Listă de înscriși GP of Romania Main – 2024 PAULO DUARTE FIM EnduroGP WORLD CHAMPIONSHIP
Cum se desfășoară o etapă de enduro?
Enduro = sportul moto care combină cel mai bine tehnica de pilotaj în condiții off-road cu viteza și elementele caracteristice competițiilor desfășurate pe circuit (ex. motocrosul).
Un eveniment de enduro este împărțit astfel prima zi de Super Test (prolog) urmată de două zile în care traseul, a cărui lungime variază între 40 și 60 de km, este parcurs de 3-4/zi. În traseu sunt înglobate și trei secțiuni pe care concurenții trebuie să le parcurgă cât mai repede, având în vedere că în urma timpilor obținuţi în aceste porțiuni se desemnează câștigătorii. Cele trei secțiuni sunt Extreme Test (ai putea spune că seamănă cu o secțiune meida ca dificultate din hard enduro), Cross Test (un traseu asemănător cu un circuit de motocros), Enduro Test (obstacole naturale cu dificultate mai scăzută comparativ cu Extreme Test). Concurenții primesc anumiți timpi în care trebuie să ajungă de la o secțiune la alta pe așa-numitele legături incluse în traseu. Cine nu se încadrează exact în timpii primiți este penalizat. Riderii sunt împărțiți în trei mari categorii în funcție de capacitatea cilindrică a motocicletelor pe care concurează: Enduro 1 (E1) – până la 250 cmc motoare în 2 și 4 timpi, Enduro 2 (E2) între 255 și 450 cmc motoare în 4 timpi, Enduro 3 (E3) – peste 255 în doi timpi și peste 450 cmc în 4 timpi.
No Comment