Home»Sport»Rally-raid»Un echipaj din România la Cupa Mondială de Rally Raid

Un echipaj din România la Cupa Mondială de Rally Raid

1
Shares
Pinterest Google+

Echipajul românesc format din Mihai Ban şi Ioan Nastor concurează weekendul acesta (11-13 august) în Hungarian Baja, a opta etapă din actulul sezon al Cupei Mondiale de Rally-Raid.

Cunoscută sub numele DaKia, maşina modificată de Mihai Ban este un Kia Sportage pregătit de Kia pentru rally-raid, dar care a primit un suflu românesc datorită părţii frontale împrumutată de la Dacia Duster.

Având cartierul general la Veszprem, Hungarian Baja 2017 va debuta vineri, 11 august, cu startul festiv din piaţa Óváros şi va continua cu o probă specială considerată prolog.

Prima maşina pe proba de 11,43 km va porni la ora 19:00 conform fusului orar al României. Sâmbătă sunt programaţi 281 km de probă specială, iar duminică alţi 198 de km.

Pe lista concurenţilor de la categoria auto îi găsim printre alţii pe: Nasser Al-Attiah multiplu câştigător al Cupei Mondiale şi dublu câştigător al Raliului Dakar, Mikko Hirvonen vicecampion mondial în WRC transferat în rally-raid şi câştigătorul ediţiei 2016, Kuba Przygonski, pilotul polonez care şi-a făcut un nume în rally-raid la ghidon, iar acum este om de top 10 în Dakar la categoria auto, Martin Prokop, cehul care a câştigat în 2009 Junior World Rally Championship.

Mihai Ban şi Ioan Nastor membrii echipajului Transilvania Rally-Raid Team sunt la debutul într-o etapă de Cupă Mondială, însă sunt unii dintre cei mai experimentaţi oameni de rally-raid din România. Sătmăreanul Ioan – Nelu – Nastor este un navigator cu ştate vechi şi titluri naţionale aflat pentru prima dată în dreapta lui Mihai.

Năsăudeanul este unul dintre acei piloţi care ştie să îşi aleagă navigatorii şi asta pentru că ani de zile a concurat la categoia quad, unde a trebuit să citească sute de pagini de roadbook. Mihai Ban este de altfel multipul campion al României la categoria Quad, a concurat în Baja Aragon ca mecanic pe un camion Mercedes-Benz și a participat la multe rally-raid-uri internaționale în calitate de mecanic specializat pe suspensii. Este şi dublu vicecampion al României, la categoria Auto.

Mihai Ban

Când am ajuns la verificările administrative şi tehnice m-a încercat acel sentiment de vis împlinit. Este o onoare pentru noi să concurăm alături de vedetele mondiale ale acestui sport. Am venit la Hungarian Baja pentru că este o cursă cu tradiţie în Cupa Mondială şi unde se merge foarte tare; probele de aici seamănă mai degrabă cu unele de WRC. Pentru noi este important să ajungem cu bine la finiş şi să învăţăm cât mai mult. În sezonul 2018 îmi doresc să pot ajunge la Raliul Marocului, unul dintre cele mai dure raiduri din lume şi etapa unde toată lumea testează pentru Raliul Dakar. Iubesc raidul şi Africa este locul unde te poţi bucura de tot ce are de oferit acest sport. Vreau să le mulţumesc tuturor celor care ne-au sprijinit să putem lua startul la Hungarian Baja 2017.” – Mihai Ban

 

Previous post

Un Toyota Land Cruiser primește o conversie pentru vânătoare

Next post

BMW X2 este dezvăluit parțial în primele imagini oficiale

1 Comment

  1. […] etapa de rally-raid de la Satu Mare din 2015 am intrat pentru prima dată în contact cu DaKia. Cum toți pasionați știu că există deja Duster pregătit petru rally-raid majoritatea celor […]

Leave a reply