Stejarul Romeo-Corrado Ștețco a sărbătorit într-un mod inedit victoria din meciul cu Tonga, susținut de Naționala de Rugby a României, pe 9 noiembrie. Pasionat de motociclism Corra, cum i se spune Stejarului în vârstă de 22 de ani, a făcut o scurtă vizită la TCS Racing Park (lângă Ciolpani), pentru o sesiune de softenduro cu Adrian Răduță, pe un KTM 250 EXC.
Aripă în rândul Stejarilor, Corra a renunțat la a se da off-road cu motocicleta când a devenit jucător profesionist, însă în adolescență obișnuia să iasă cu prietenii nu deaparte de Arad.
Adrian Răduță, de șase ori campion balcanic de motocros și multiplu campion național tot de motocros, este antrenor și instructor la TCS Racing Park, pe lângă orele cu sportivii care concurează în Campionatul Național de Motocros, ținând și cursuri de adventure riding și dezvoltarea abilităților în enduro. Așa că a fost interesant să îi împărtășească câteva din cunoștințele sale lui Corra.
Atât în motocros cât și în rugby ai nevoie de o condiție fizică foarte bună și de atenție distributivă. Dacă la motocros, spre exemplu, trebuie să fii atent să nu te agăți în sărituri cu adversarii, în rugby trebuie să vezi unde îți sunt coechipierii, să îi găsești ușor, pentru că balonul nu se pasează înainte ci doar în lateral, și în spate.
Romeo-Corrado Ștețco a debutat pentru România în vara aceasta, în meciul cu Canada, de la Ottawa. Este pasionat de motociclete, la șase ani primind primul motor, pe care a învățat singur să meargă. “A fost o experiență frumoasă, a fost interesant să mă dau cu un profesionist, ai multe de învățat. A fost o zi bună, de obicei nu prea ieși așa de curat de pe astfel de circuite, mai ales când plouă, e cu mult noroi, așa e și la rugby, suntem obișnuiți”, spune el.
“Din experiența mea de telespectator de rugby, cred că foarte important de notat este faptul că au pregătirea fizică în comun cu siguranță și că forța în regim de rezistanță unește motocrosul și rugbyul. Atenția distributivă și adrenalina cred că în ambele sporturi sunt la cote maxime”, spune Adrian Răduță.
Asistând la acest softenduro, pentru că aripa din Naționala de Rugby a României, trebuie să se protejeze aflându-ne în perioada meciurilor test, putem spune că în momentul când se va retrage din rugby, Corra poate să înceapă enduro sau hard enduro la modul serios. De altfel, una dintre vedetele din hard-enduroul mondial, Wade Young este un fost jucător de rugby, sud-africanul hotărând să aleagă hard-enduroul în detrimentul rugby-ului, după ce a câștigat, la 16 ani, Roof of Africa.
Stejarii, cum este cunoscută Echipa Națională de Rugby a României, vor juca următoarele meciuri acasă după cum uremază:
23 noiembrie, ora 18:00 – București, Stadionul Arcul de Triumf – adversar Uruguay
apoi în 2025 în faza grupelor din Campionatul European de Rugby
31 ianuarie, 0ra 19:00 – București, Stadionul Arcul de Triumf – adversar Germania
15 feburarie, ora 17:00 – Botoșani, Stadionul Municipal – adversar Portugalia
No Comment