Home»Noutati»Diverse»Schimbări la Codul Rutier: Înmatriculare suspendată fără ITP

Schimbări la Codul Rutier: Înmatriculare suspendată fără ITP

0
Shares
Pinterest Google+

Codul Rutier se va schimba în 2018, iar autoritațile au avut curtoazia să ne anunțe cu aproape un an înainte.

Cea mai importantă modificare propusă vizează suspendarea înmatriculării unui vehicul în cazul în care ITP-ul a expirat sau a fost anulat de organele constatatoare. Cu alte cuvinte, dacă ai o mașină fără Inspecție Tehnică Periodică valabilă după 20 mai 2018, te vei trezi cu suspendarea înmatriculării acelui vehicul.

Dacă vei ignora situația, riști o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei, adică între nouă și 20 de puncte de amendă. În cazul în care salariul minim pe economie va crește din nou, amenda va fi și mai mare.

O altă restricție importantă implică obligativitatea înmatriculării unui vehicul în urma unei vânzări în maximum 90 de zile de la tranzacție. Până acum, termenul era de 30 de zile, dar nu erau sancțiuni dacă acesta era înscris la fisc de noul proprietar. Noua reglementare va aduce suspendarea înmatriculării acelui vehicul dacă el nu primește un alt proprietar cu actele în regulă în 90 de zile de la data cumpărării sale.

Suspendarea înmatriculării înseamnă și că poliția rutieră va reține certificatul de înmatriculare și talonul. În lipsa acestora, se va reține dovada înlocuitoare a documentelor respective.

Măsurile par stricte, dar au rolul de a elimina vehiculele care nu mai sunt în stare de circulație din parcările orașelor și eliminarea zonei gri în care circulă unii cetățeni cu anumite mașini și motociclete. Practic, dacă ești atent și ai mereu ITP-ul valabil și nu vinzi sau nu cumperi o mașină fără să duci actele până la capăt, nu te afectează aceste modificări ale legii.

După cum notează Profit.ro, modificările propuse mai sus se vor întâmpla doar dacă vor trece de aprobarea Guvernului. Inspecțiile ITP ar urma să fie ceva mai ușor de trecut, urmând să fie acceptate mici deficiențe, fără defecțiuni grave, dar acestea nu au fost încă descrise în proiect.

Cel mai probabil, doar defectele grave, care afectează mediul sau siguranța circulației sau a pasagerilor, vor duce la picarea unui ITP. Mai departe de atât nu are sens să speculăm, pentru că nu putem ști dacă proiectul va trece de Guvern.

Previous post

Jaguar E-Pace este noul SUV al englezilor și rivalul lui Q3

Next post

Mercedes-Benz X-Class, primul pick-up al mărcii, se prezintă

No Comment

Leave a reply