Home»Sport»Moto»Romaniacs: De la Sweet 16 la Vertical Madness

Romaniacs: De la Sweet 16 la Vertical Madness

0
Shares
Pinterest Google+

La aniversarea de 15 ani, organizatorii au pregătit o ediție dură, dar care s-a dovedit pe alocuri imposibilă din pricina condițiilor meteo severe. Ei bine, pentru 2019 au gândit ca lucrurile să fie un pic mai soft, atât de soft cât se poate când e vorba de cea mai dură cursă din calendarul World Enduro Super Series – WESS și tot au fost momente când, din pricina vremii, raliul a trebuit oprit. Pentru 2020 se anunță o adevărată nebunie pe verticală, practic, la finalul cursei, riderii de la clasa Gold se vor simți de parcă au urcat pe cel mai înalt vârf din Hymalaia, efortul necesar fiind asemănat cu cel depus pentru ascensiunea pe Everest. Vor fi iarăși 4 zile de off-road și tradiționalul prolog din centrul orașului Sibiu, iar de această dată, în toate etapele din afara orașului se va ajunge la altitudini de peste 1.800 de metri. Multe coborâri abrupte și urcări aproape verticale sunt în schemă pentru 2020.

O nouă clasă – ATOM       

La început, în 2004 au existat două clase Profesioniști și Amatori. În 2006 organizatorii au considerat că diferențele sunt prea mari și au introdus clasa Expert, ca intermediar între cele două. În 2015, odată cu evoluția fățișă a sportului au decis să ofere o procovare în adevăratul sens al cuvântului mai multor tipuri de enduriști și au introdus o a patra categorie. Acela a fost și anul în care au fost redenumite și clasele deja existente și astfel în funcție de abilități riderii se puteau înscrie la Gold, Silver, Bronze sau Iron. Pentru 2020 au simțit nevoia să introducă o nouă clasă ”deoarece ne-am dat seama că am îndepărtat clasa Iron de conceptul inițial și aveam elemente de enduro mai dure decât am promis inițial. Deoarece nu intenționăm să facem mai soft traseele de la Iron, introducem o a cincea clasă. Atom este clasa unde începe totul. O clasă în care participanții nu vor fi nevoiți să meargă pe lângă motor, deoarece coborârile sunt prea nebune sau sunt storși de energie pentru că trebuie să împingă motocicleta pe urcări.” – Martin Freinademetz, mastermindul raliului

 Clasa Atom este destinată începătorilor sau veteranilor din hard enduro și celor care doresc să se bucure de o aventură în România alături de concurenți din alte 50 de țări și de vedetele mondiale din acest sport.

Rideri despre raliu

„Aceasta este o cursă specială, doar pentru că este atât de lungă. Toate cursele sunt de una, doua, sau trei zile, dar aceasta are 5 și sunt brutale. De aceea este atât de dură.”  – Jonny Walker, locul 4 în 2019.

 

„Romaniacs a fost mereu una dintre cele mai importante curse din an. Dar este cea pe care trebuie să o câștigi.” – Graham Jarvis, supranumit Regele Carpaților, locul 3 în 2019.

 

  „Trebuie să ne trezim foarte devreme 4 zile la rând. Iar în fiecare zi stai în șa chiar și 8 ore.” – Manuel Lettenbichler, câștigătorul din 2019

Bavarezul a obținut primul său titlu în Carpați fix la 10 ani după ce tatăl său, Andreas Lettenbichler, câștiga trofeul Red Bull Romaniacs. Retras din activitatea competițională în urmă cu trei ani, Andreas s-a transformat în mecanic și antrenor pentru fiul său și este mentorul care a făcut ca Many să crească atât de mult în ultimii ani.

De admirat prestația lui Graham Jarvis care a terminat pe locul trei după ce fix până la jumătatea ultimei zile era în luptă directă cu Alfredo Gomez și Manuel Lettenbichler pentru titlu. Britanicul își dorește titlul cu numărul șapte și chiar dacă a ajuns la vârsta de 44 de ani nu se lasă.

Graham Jarvis sarind peste Ford Ranger Raptor
Graham Jarvis in timpul calificarilor pentru Prologul Red Bull Romaniacs 2019 – sarind peste Ford Ranger Raptor
Previous post

E oficial: vom avea un SUV de la Aston Martin!

Next post

Motocros: Finalele C.N. și a celui Est European sunt duminică la Ciolpani

No Comment

Leave a reply