0
Shares
Pinterest Google+

Prezentat presei încă de anul trecut, cel mai mare, mai scump, mai puternic și mai dotat model Dacia din istorie a putut fi condus abia recent, în Franța, în frumoasa regiune Provence. 

 

 

Bigster este primul model Dacia ce s-a infiltrat în zona SUV-urilor de segment C. Pentru că aici clientela este diferită, iar concurența are deja atuul de a fi prezentă aici cu modele ajunse la a doua sau a treia generație, era imperios necesar ca lucrurile să fie făcute cum trebuie de la început.

Față de prezentarea statică indoor la care am asistat în toamnă, prezența mașinii pe șosea a confirmat că Bigster este chiar mare, aș spune impunător, o premieră pentru un model Dacia. Cei 23 cm câștigați în lungime și cei 5 în înălțime comparativ cu Duster se văd și se simt, la fel garda la sol de 22 cm și echiparea cu jante de 19 inchi, și ele o premiră pentru un model românesc. Faptul că Bigster este altceva reiese și din detaliile de design, de elementele mai cizelate și dotările noi. Trapa panoramică, designul specific al spoilerului față, vopsirea în două tonuri și elementele lăcuite sunt doar câteva lucruri de observat, iar de amplficarea percepției de produs quality se fac responsabile atât noua nuanță Indigo Blue, cât și designul jantelor cu finisare diamond-cut.

 

 

Adevăratul beneficiar al noilor dimensiuni este interiorul, iar asta se vede și se simte la nivelul locurilor din spate și la portbagaj. Spațiul pentru bagaje este foarte generos (667 litri), ai banchetă fracționabilă 40/20/40, sistem Easy Fold pentru a plia bancheta cu o singură mișcare, o podea perfect plată cu un spațiu maxim de 1912 litri și un hayon cu acționare electrică. Față de Duster avem elemente noi, cum ar fi consola mediană înaltă, cotiera refrigerată pentru locurile din sparte și cea cu suport de pahare și telefon pentru cea din spate. Și la materiale se simt unele îmbunătățiri, la nivelul zonelor de contact de pe portiere și în zona cotierei apărând materiale moi.

 

 

Imediat ce am plecat de pe loc am observat gradul de insonorizare superior oricărui alt model Dacia, tradus printr-un zgomot de rulare simțitor redus. Cei de la Dacia au adăugat lui Bigster zone generoase de antifonare la nivelul podelei și pasajelor de roți, dar a fost majorată și grosimea parbrizului, lucruri care aduc împreună cu sistemul hibrid o adevărată revoluție în termeni de confort acustic pentru Dacia. Alte dotări așteptate de clienții din acest segment sunt plafonul panoramic cu deschidere generoasă, clima duală și conectivitatea wireless pentru cele două sisteme de operare, plus posibilitatea afișării hărților în noul display de 10 inch ce servește și ca instrumentar de bord.

 

 

Bigster se mișcă bine cu cei 155 CP și noul motor de 1.8 litri cuplat la cutia automată multimodală. Fiecare plecare de pe loc se realizeaza foarte dezinvolt datorită cuplului generos oferit de motorul electric de 49 CP, cu o senzație specifică propulsiei electrice. Bateria a fost majorată față de sistemele similare de pe Duster și Jogger, ajungând la valoarea de 1.4 kWh. Tranziția dintre termic și electric este lină, accelerațiile sunt cursive și puternice la nevoie, iar motorul se face simțit acustic doar la turații ridicate. Suspensia are o setare de compromis pentru a asigura stabilitate și un nivele de confort destul de bun pentru o arhitectură a punții spate simplistă, cu element semirigid. Direcția este poate prea asistata pentru cei care vor un feeling mai sportiv, însă oferă confort și o manevrabilitate excelentă în mediul urban.

 

 

Drumurile din Provence te îmbie la un condus relaxant, iar în astfel de condiții am putut înregistra consumuri nesperat de bune pentru o mașină de aceste dimensiuni. Pentru medii de 4.6 sau chiar 4.4 litri nu a trebuit să facem sacrificii, însă doar cu doi ocupanți, fără bagaje și fără porțiuni de autostradă. Chiar și așa, economia este în mod cert un capitol la care Bigster stă excelent.

 

 

Bigster este pregătit și pentru aventuri în afara șoselei prin versiunea Extrem ce vine cu tapițerie hidrofobă, covorașe și protecție pentru portbagaj din cauciuc, bare longitudinale ce se pot transforma în bare transversale, sistem de asistență la coborâre, plus câteva detalii de exterior specifice acestei versiuni.

 

 

Bigster Hybrid are doar tracțiune față, iar varianta 4×4 actuală vine doar în compania motorizării 130 TCe și a cutiei manuale cu șase trepte, deci încă vorbim de o paletă restrictivă de configurații. Lucrurile pare că se vor schimba însă în viitorul apropiat, când o variană care să le aibă pe toate (4×4, automată, hibrid) a fost confirmată chiar cu ocazia acestei lansări. Tehnologia există și presupune antrenarea punții spate de un motor electric, soluție care va aduce cel mai probabil și un orizont nou de preț pentru un model Dacia. Deocamdată, versiunea Hybrid 155 este disponibilă doar în echiparile Expression, Journey și Extreme, cu prin prețrui ce pleacă de la 25.900 euro prin programul Rabla.

Text: Răzvan Loghin/Foto: Dacia

Previous post

Un nou brand de vehicule comerciale electrice in Romania: Farizon

Next post

A aparut nr.43 al revistei 4x4 adventure!

No Comment

Leave a reply