Home»Noutati»Prim contact cu noutățile aduse gamei Dacia Duster

Prim contact cu noutățile aduse gamei Dacia Duster

3
Shares
Pinterest Google+

Pe drumuri rurale pitorești, din departamentele franceze Seine et Marne și Oise, am făcut cunoștință cu noutățile aduse gamei Duster, care va avea și o ediție limitată dedicată exclusiv pieței din România.  

Exterior

Gama a primit elemente stilistice ale noii identități vizuale Dacia, blocurile optice (de tip ECOLED) integrează luminile de zi în formă de „Y”, calandrul este marcat de elemente cromate în relief 3D, iar versiunea de culoarea Orange Arizona, face din Duster un SUV care atrage privirea.

S-a lucrat și la îmbunătățirea profilului aerodinamic al vechicului. Astfel, profilul eleronului spate și cel al jantelor din aliaj de 16” și 17” a fost optimizat, fapt care, potrivit constructorului, a dus la diminuarea cu până la 5,8 g a emisiilor de CO2 în cazul versiunii 4×4.

Dacia Duster – Orange Arizona

Interior

Dacă la exterior îmbunătățirile nu sunt poate atât de vizibile, când deschizi ușa lucrurile se schimbă. Interiorul într-un cuvânt este optimizat și adus aproape de necesitățile utilizatorilor de azi. Sistemele multimedia Media Display și Media Nav, care beneficiază de un ecran de 8”, și-au dovedit utilitatea în testul de aproape 300 de km.

Media Display – 6 boxe (2 de tip « boomer » și 2 tweetere în față), radio DAB, conectivitate Bluetooth și două prize USB. Interfața intuitivă este compatibilă cu sistemele pentru smartphone Apple CarPlay și Android Auto. Datorită comenzilor de pe volan puteți comunica ușor cu Siri, spre exemplu.

Multimedia Media Display și Media Nav

Media Nav – dispune de sistem de navigație și de conectivitate wireless pentru Apple CarPlay și Android Auto.

Tot în acest display puteți alege, în cazul versiunii 4×4 să aveți afișat altitudinea, nivelul de înclinare al vehicului, busola, etc.

Tetierele au o nouă formă menită sa crească gradul de ergonomie, tapițeria este și ea nouă, iar comfortul la volan a fost îmbunătățit și prin apariția unei console centrale înălțate dotată cu o cotieră care poate culisa pe o distanță de 70 mm (spațiu de depozitare închis cu volumul de 1,1 litri) .

4×4 Monitor

Disponibil pe versiunea 4×4 echipată cu Media Display sau Media Nav, sistemul 4×4 Monitor furnizează o serie de informații care se dovedesc utile uneori chiar și pe ceea ce ar putea părea un banal drum forestier. I-am testat capabilitățile pe un traseu care a inclus înclinări și rampe abrupte care au fost aproape de limita lui Duster. Informațiile afișate: gradul de înclinare, unghiul de tangaj, busola, altitudinea.

Dacia Duster Orange Arizona

 

Motoare și transmisii

Duster este disponibil de acum și în varianta echipată cu cutia automată EDC cu 6 trepte, cuplată cu motorul TCe 150, în configurația 4×2. Versiunea ECO-G 100 dispune de un rezervor GPL a cărui capacitate a fost mărită cu aproape 50%, până la 49,8 litri.

Motorizările corespund normei Euro 6D Full și sunt următoarele:

Diesel : dCi 115, în variantele 4×2 sau 4×4, cutie de viteze manuală 6 trepte.

Noul Dacia Duster off-road test

Benzină :

–  TCe 90 în varianta 4×2 cutie de viteze manuală 6 trepte.

–  TCe 130 în varianta 4×2 cutie de viteze manuală 6 trepte.

–  TCe 150 în varianta 4×4 cutie de viteze manuală 6 trepte.

–   TCe 150 în varianta 4×2 cutia de viteze automată EDC 6 trepte.

Alimentare mixtă benzină-GPL : ECO-G 100 în varianta 4×2 cu cutie de viteze manuală cu 6 trepte.

În regim de funcționare pe GPL, Noul Duster ECO-G emite în medie cu 9,5% mai puțin CO2 decât un motor pe benzină echivalent. Autonomia este de 1.235 kilometri datorită celor două rezervoare care cumulează un volum util de aproape 100 de litri: 50 de litri de benzină și 49,8 litri de GPL. Volumul util de GPL este mai mare cu 16,2 litri față de precedenta generație de Duster GPL, oferind un plus de autonomie de peste 250 kilometri.

Afișajul TFT de 3,5” al computerului de bord informează șoferul asupra nivelului de carburant din cele 2 rezervoare, iar trecerea la funcționarea pe benzină se realizează automat dacă rezervorul de GPL este gol.

Duster în funcție de nivelul de echipare este dotat și cu detector de unghi mort, asistență la parcare, asistență la pornirea din rampă, control adaptiv al coborârii (în verisunea 4×4) și sistem multi-view. Acesta din urmă are incluse patru camere de filmat una frontală, două laterale și una în spatele mașinii, oferind hai să îi spunem o vedere 360 de grade în jurul mașinii. În traseul de off-road amenajat în cadrul test driveului, am folosit din plin camerele laterale și pe cea față pentru a ne încadra pe bușteni sau pentru a vedea cât mai avem până începem coborârea, având în vedere că mașina se afla într-un grad de înclinare în care, prin parbriz, se vedea doar cerul.

 

 

 

Prețuri

Pentru echiparea Comfort prețurile încep de la 15.750 euro (TVA inclus), iar pentru Prestige de la 17.450 euro (TVA inclus).

Mai multe despre noutățile Dacia Duster și impresii de la test driveul din Franța veți găsi în numărul de toamnă al revistei 4×4 Adventure.

 

Dacia Duster accesorii
La achiziționarea noului Dacia Duster, puteți opta și pentru suport destinat transportului bicicletelor, iar pe portbagajul de pe plafon poate fi transportata chiar si o placa de stand up paddle.

 

Ediție specială pentru piața din România

65% din clienții Duster din acest an au ales versiunea 4×4, iar Dacia dorește să îi atragă și mai mult pe cei care preferă 4×2, așa că a pregătit o ediție numită Duster Urban, care este dedicată doar pieței din România. Disponibil în echipările Comfort și Prestige și în versiunile de culoare Orange Arizona și Noir Nacré, Duster Urban va fi produs în 1.000 de exemplare, prețul prin programul rabla va începe de la 13.900 euro, iar fiecare client va primi o trotinetă electrică personalizată în culorile Duster Urban.

 

Din 2022 va fi disponibilă și versiunea Duster Extrem – Sneak Peek

Dacia Duster Extreme disponibil din 2022
Dacia Duster Extreme disponibil din 2022

 

 

 

 

 

Previous post

Noul Duster poate fi comandat începând cu 18 august

Next post

Dacia a dezvăluit numele viitorului său model cu 7 locuri: Jogger

No Comment

Leave a reply