Home»Noutati»Accesorii»President Thomas. Performanţa are noi dimensiuni

President Thomas. Performanţa are noi dimensiuni

0
Shares
Pinterest Google+

Cei mai mulţi dintre utilizatorii de CB ştiu că pentru a obţine performanţe bune în acest domeniu vor trebui să se acomodeze cu dimensiunile apreciabile ale unui echipament plin de module, filtre şi etaje, dar şi cu un preţ pe măsura acelor tehnologii.

Producătorul francez President a reuşit să construiască o staţie care să aducă calităţile unui produs de top într-un format miniaturizat, ce poate să îşi găsească mult mai uşor locul într-o maşină. Thomas este o staţie de ultima generaţie, iar un astfel de exemplar l-am avut la dispoziţie pentru a-l testa chiar de la importatorul President Electronics. Staţia se remarcă de la prima vedere prin dimensiunile reduse şi prin faptul că, datorită adâncimii mici de montaj, oferă o mulţime de posibilităţi şi de locuri în care se poate fixa, un avantaj real atunci când spaţiul este limitat, cum ar fi în maşinile de talie mică. Interfaţa este intuitivă, cu comenzile de bază accesibile şi un display generos în informaţii (afişare canal, frecvenţă, S-metreu, volum), foarte vizibil şi care permite inclusiv schimbarea iluminării verde-portocaliu.

Butoanele permit accesarea directă a celor 8 canale presetabile, activarea şi dezactivarea filtrelor ANL şi NB, schimbarea modulaţiei AM/FM şi chiar blocarea tastelor pentru a preveni accesarea nedorită a unor comenzi. În meniu se găsesc o mulţime de funcţii interesante, specifice unei staţii radio cu pretenţii, cum ar fi Roger Beep, VOX sau posibilitatea de codare a canalelor prin tonuri CTCSS (38 tonuri) şi DCS (104 coduri), pentru a asigura comunicaţii private.

O funcţie ce va fi cu siguranţă apreciată de către viitorii utilizatori ai lui Thomas va fi ASC-ul (Automatic Squelch Control) care îi va scuti de a regla în permanenţă nivelul de tăiere pentru semnale nedorite. Sistemul era prezent şi pe modele mai vechi din gama President, dar  am putut constata în urma utilizării că acesta a evoluat foarte mult şi se comportă bine chiar şi atunci când semnalul recepţionat este slab sau are fluctuaţii. Sistemul este foarte bun atunci când staţia este folosită pentru info-trafic şi atunci când se merge în coloană. Situaţiile în care mai este nevoie de folosirea squelch-ului manual rămân puţine, cum ar fi atunci când se doreşte monitorizarea unui canal cu semnal foarte slab, în situaţiile de propagre când fluctuaţiile sunt foarte mari, aşadar în activităţile radioamatoriceşti care oricum se efectuază destul de rar cu o staţie mobilă şi niciodată din mers.

Difuzorul încorporat nu este prea mare, dar se aude tare şi satisfăcător până aproape de volumul maxim, dar pentru maşini cu zgomot interior foarte mare ar fi bine să se monteze un difuzor extern, staţia oferind această posibilitate prin prezenţa unui conector dedicat. Pentru a atenua frecvenţele înalte ce pot deveni uneori deranjante, există un mod HI-CUT, foarte eficient. Sensibilitatea este una de nivelul aşteptat de la un echipament din gama superioară şi va asigura recepţia bună chiar şi atunci când sunt folosite antene scurte cu randament mic, sau antene montate în locuri de compromis (antene montate în bară, spre exemplu). În cazul folosirii unei antene cu câştig bun, aşa cum a fost şi cea cu care am făcut testele şi care avea o lungime de 2 m, recepţia are nevoie de atenuare în mai multe situaţii, cum ar fi în zonele cu foarte mulţi utilizatori, sau pe munte atunci când există propagare. Pentru aceste situaţii există funcţia “Local”, care va tăia semnalele nedorite, venite uneori de la mii de km distanţă. Constructiv au fost făcute unele simplificări, cum este conectorul microfonului de tipul LAN sau cablul de alimentare care pleacă direct din aparat.

Miniaturizarea a adus multe beneficii în cazul lui President Thomas, începând cu dimensiunile, greutatea şi terminând cu uşurinţa în exploatare şi integrarea unei tehnologii ce nu a fost niciodată disponibilă într-un asemenea format. Chiar dacă are un aspect de jucărie şi dimensiuni mai mici decât majoritatea staţiilor din gama entry-level, am descoperit că Thomas este un echipament ce poate satisface nevoile utilizatorilor CB cu pretenţii, atenţi la calitate dar şi a celor ce nu vor să sacrifice spaţiul din maşină sau cel destinat aparaturii de navigaţie ori audio, pentru a face loc unei staţii CB voluminoase.

 

Model testat: President Thomas ASC

Preţ mediu: 980 lei

 

Date tehnice:

Canale : 40
Modulare moduri : AM / FM
Benzile de frecvență : de la 26.965 la 27.405 MHz MHz
CTCSS : 38 tone
DCS : 104 coduri
Impedanță antenă : 50 ohmi
Sursa de alimentare : 13.2 V
Dimensiuni H x W x D (în mm) : 38 x 125 x 103
Greutate : 0.7 kg
Accesorii livrate : cablul de alimentare cu siguranță
un microfon su suport
1 suport de montare cu șuruburi de fixare

– Emiţător

Frecvența pentru alocație : + / – 200 Hz
Putere : 4 W AM / FM 4 W
Interferenţe : inferior 4 NW (- 54 dBm)
Audio : 300 Hz la 3 kHz
Emis de putere în adj. canal : inferioară la 20 μW
Sensibilitate microfon : 7 mV
Scurge : 1,8 A (cu modulație)
Modulat semnalul de denaturare : 2%

– Receptie

d> Günter ‘]);> dB?

Sensibilitate la 20 dB SINAD : 0,5 mV -113 dBm (AM)
0,35 mV -116 dBm (FM)
Frecventa de raspuns : 300 Hz la 3 kHz
Selectivitatea : 60 dB
Maximă Putere audio : 2 W
Squelch sensibilitate : Mini 0.2 mV – 120 dBm
Maxi 1 mV – 47 dBm
Frecvența imagine respingere rata : 60 dB
Intermediar de frecvență Rej. rată : 70 dB
Consum : 300 mA nominal / max 750 mA

 

Previous post

Asul din mânecă: noul Jeep Grand Cherokee SRT

Next post

Dacia Duster cu numărul 400.000 a părăsit linia de producţie

No Comment

Leave a reply