Home»Sport»Moto»Organizatorii români au ridicat standardele MXJunior – Campionatul Mondial de Motocros pentru Juniori

Organizatorii români au ridicat standardele MXJunior – Campionatul Mondial de Motocros pentru Juniori

1
Shares
Pinterest Google+

TCS Racing Park, circuitul situat în apropiere de DN1 București-Ploiești, a găzduit, în perioada 7-9 iulie, ediția 2023 a Campionatului Mondial de Motocros pentru Juniori, cea mai importantă competiție pentru riderii ”off-road” sub 18 ani. Concurenți din peste 35 de țări au făcut ca ediția din România să fie una cu record de participare, peste 230 de motocrosiști evoluând pe noul traseu de lângă Gorgota. Iar la final atât FIM cât și Infront (promoterul) și managerii echipelor au precizat că ediția din România a crescut standardul de organziare al acestui campionat.

Parada Natiunilor – Promenada Mall – MXJunior 2023 / Foto: Bogdan Buda

Eveniemntul a început cu Prezentarea Națiunilor, în seara de 7 iulie la Mall Promenada, în zona, hai să îi spunem de business, a Bucureștiului. O adevărată explozie de culoare în care fiecare tânăr motocrosist a urcat pe scenă însoțit de drapelul țării sale. 

Sâmbătă, 8 iulie, dis de dimineață s-a trecut la acțiune cu antrenamentele libere și apoi au urmat sesiunile de calificări, iar către final ”last chance”, cursa în urma căreia patru rideri mai puteau prinde un loc în cursele de duminică. De la fiecare sesiune de calificare se iau cei mai buni 18 timpi, și cu cei 4 din ”last chance” se ocupă grila de start, care este limitată la doar 40 de locuri. Datorită numărului mare de concurenți veniți în România atât calificările cât și ”last chance” au fost extrem de spectaculoase cu dueluri impresionante, care te făceau să uiți că sportivii din fața ta au vârste cuprinse între 10 și 17 ani.

MXJunior 2023 – Zoltan Ordog, calificari clasa 125 cmc/ Foto: Bogdan Buda

Pentru acest campionat mondial circuitul a fost redesenat (lungimea actuală 1,611 km), așa că cei din România și din regiune, care au mai concurat la TCS Racing Park, în cadrul etapelor de campionat național sau est-european, nu au avut un avantaj în fața celor aflați pentru prima dată pe circuitul de pe malul Ialomiței. Poate singurul avantaj l-a constituit faptul că știau compoziția solului. Legat de asta, trebuie să menționăm efortul extraordinar făcut de Adrian Răduță și întreaga echipă de la circuit pentru că s-a udat aproape încontinu și traseul a arătat excelent. 

MXJunior 2023/ Foto: Bogdan Buda

Duminică, 9 iulie, ziua a început cu un antrenament pentru fiecare dintre cele trei clase: 65 cmc, 85 cmc, 125 cmc, iar deschiderea oficială dinaintea curselor a debutat cu o demonstrație aeriană făcută de unul dintre Iacarii Acrobați. Doar doi români au izbutit să ajungă în cei 40 pentru a fi pe grila de start, așa că primele emoții au fost pentru Daniel Marian, care la finalul celor două curse s-a clasat pe locul 35 în lume, la clasa 65 cmc. 

Daniel Marian – MXJunior 2023 – 65 cmc

La clasa mezină Patriks Cirulis s-a impus în ambele manșe și a adus Letoniei primul său titlu mondial la clasa 65cmc. La 10 ani, Cirulis este cel mai tânăr sportiv din această țară care obține o cupă mondială la juniori, podiumul clasei fiind completat de americanul Easton Graves și italianul Francesco Assini. Pe lângă lupta cu riderii din celelalte țări, Patriks s-a duelat în România și cu fratele său geamăn Martins, care s-a clasat în final pe locul 14. 

Gemenii Cirulis – clasa 65 cmc

La clasa 85cmc, lupta pentru titlu a fost o afacere între piloții din Țările de Jos și Belgia. Olandezul Dani Heiting a ieșit campion, podiumul fiind completat de belgianul Jarne Bervoets, fiul lui Marnicq Bervoets (de trei ori vicecampion mondial în perioada 1990 – 2004), și de olandezul Dean Gregoire.

Start clasa 125 cmc/ Foto: Cristina Sav

La clasa 125cmc, Zoltan Ordog a căzut în prima manșă, dar a terminat pe locul 26 în manșa secundă și a încheiat competiția pe locul 30 la general. “A fost un weekend foarte greu și neobișnuit pentru mine. Mă bucur foarte tare pentru că am putut participa în această cursă, aici pe teren propriu. Din păcate am căzut în prima manșă și am pierdut cel puțin două minute pentru că nu am reușit să pornesc motocicleta. Am revenit greșit pe circuit și de aceea am fost descalificat. În manșa a doua am avut un start mai bun și am terminat pe locul 26. A fost mult mai bine în final și a fost o experență incredibilă”, a precizat Zoltan.

Zoltan Ordog la finalul unei curse in care in temperatura aerului a depășit 35 de grade C. / Foto: Bogdan Buda

Datorită victoriei de la 125 cmc, Franța și-a trecut în cont primul titlu mondial de juniori din 2015 încoace, Mathys Valin învingând-ul pe letonul Janis Martins Reisulis. Italianul Simone Mancini a prins podiumul după un duel fantastic în ultimul tur cu Nicola Salvini și australianul Jake Cannon. Acesta e primul titlu pentru Franța de la reușita lui Maxime Renaux in 2015, care ulterior a devenit campion mondial MX2 (2021) și anul trecut a terminat in Top 4 in sezonul său de debut la clasa regină a Mondialului de seniori, MXGP.

MXJunior sarbatoare italiana/ Foto: Bogdan Buda

În Cupa Națiunilor, în care punctează doar pilotul clasat cel mai bine pentru fiecare țară în fiecare dintre clase, Italia a avut cel mai bun rezultat, fiind urmată de echipa Țărilor de Jos și de ceea a Franței, care a terminat în premieră pe podiumul Cupei Națiunilor. Echipa Statelor Unite, campioana de anul trecut, a avut un singur pilot pe podium, la clasa 65cmc, și nu a terminat în top 3 în clasamentul pe națiuni.

“Au fost câteva luni intense în care am pregătit această etapă, dar cea mai mare satisfacție a fost când am văzut numărul mare de participanți și mai ales cât de mult au apreciat aceștia cum a fost organizat totul. A fost un eveniment de succes și cred că putem să visăm la mai mult acum. Sunt mândru că am reușit să organizăm un Campionat Mondial în România și pentru acest lucru aș vrea să le mulțumesc încă o dată tuturor partenerilor noștri, autorităților naționale și locale care s-au implicat și ne-au susținut pentru a organiza un eveniment de succes”, a spus și Ciprian Popescu, organizator și reprezentantul clubului Dual Racing Team.

De la stânga la dreapta: Julian Răduță, Ciprian Popescu, Ilie Răduță, Adrian Răduță / Foto: Bogdan Buda

Campionatul Mondial de Motocross pentru Juniori a fost rampa de lansare pentru unele dintre cele mai mari nume din sport și este văzută ca o competiție care scoate la lumină cei mai buni juniori din lume și îi aduce în atenția echipelor de uzină care recrurează talente pentru competițiile de seniori.

“Sunt foarte mândru că am adus Campionatul Mondial de Motocross pentru Juniori în România, Cred că a fost o oportunitate unică pentru sportivii români să se întreacă cu cei mai buni din lume și să acumuleze experiență într-o competiție de top. Îmi doresc acum să atragem cât mai mulți copii spre acest sport pentru că avem aici bază sportivă care este dotată la standarde internaționale și putem crește viitori campioni”, a spus Adrian Răduță, organizator și reprezentantul clubului Top Cross TCS.

MXJunior 2023/ Foto: Bogdan Buda

 

Curiozități 

Știai că pentru a asigura masa de prânz în cele trei zile ale MXJunior, Băneasa a gătit, pentru echipa TCS Racing Park, arbitrii, personalul medical, reprezentanții FIM, reprezentanții FRM, voluntari, media și personalul Infront, peste 2.500 de porții de paste?

Știai că noua spălătorie de la TCS Racing Park este făcută după cele mai noi standarde impuse de Federația Internațională de Motociclism? Are 40 de posturi, fiecare fiind dotat cu apă curentă și curent electric. Are un decantor și separator de grăsime. 

Știai că organizararea a fost făcută ca în cazul unui festival având standuri de food & drinks în cele mai mari zone dedicate spectatorilor? Spre exemplu, Vivo Fusion Food Bar a venit din inima Bucureștiului cu burgerii care i-au făcut cunoscuți. 

Știai că pentru acest eveniment s-au alăturat echipei TCS Racing Park inclusiv parte din familiile piloților care se antrenează pe acest circuit? A fost o adevărată dovadă de solidaritate și de muncă în echipă!

Zoltan Ordog și Sami Dumitru au fost printre piloții români care au concurat în MXJunior și au reușit să ajungă și la caravana ECOTIC.

Știai că pentru a promova o lume mai sustenabilă s-a militat pentru reciclarea bateriilor și a electronicelor mici? Caravana ECOTIC situată în zona expozanților a fost un ghid pentru cei care au dorit să înțeleagă de ce trebuie să reciclăm. Echipamentele electronice mici (baterii, baterii externe, electronice mici, cabluri, etc) conțin mercur, lithiu, cadmiu, ulei, etc, iar anul acesta deșeurile de electronice mici vor ajunge la nivel global la 25 milioane de tone (de 4 ori greutatea marii piramide din Giza).

 

MXJunior -TCS Racing Park, s-a desfășurat sub egida Federației Române de Motociclism și a fost susținut de Agentia Națională pentru Sport.

Sponsorii evenimentului au fost Alro Slatina, Trivas, ATH Moto, Husqvarna, BestTools, Vodafone, Aic Trucks, Paste Băneasa, OMV România, Vitamin Aqua, Promenada Mall și Asociația pentru Tineret și Evoluție.

Parteneri media: Euromedia, Rock FM, PHOENIX MEDIA, Pro TV, Universal Solution, Look Outdoor, Strategic United Media, BlitzTV.

MXJunior 2023, Antrenamente libere/ Foto: Bogdan Buda

 

Previous post

A aparut nr.38 al revistei 4x4 adventure!

Next post

Despre sustenabilitate prin motorsport - MXJunior 2023

No Comment

Leave a reply