0
Shares
Pinterest

XCeed este cea mai recentă creație a inginerilor Kia. Ea vrea să ia ce-i bun din două lumi și să ne facă mai conștienți de faptul că nu trebuie să fii neapărat mare ca să fii apreciat. Și nici foarte scump ca să fii bine făcut.

Tot ce am primit cu sigla Kia în ultimii ani a fost o plăcere de condus, inclusiv acest XCeed. Coreenii ni-l recomandă ca fiind ”un CUV urban (crossover utility vehicle) care combină stilul practic al unui SUV compact cu pachetul de funcționalități și  manevrabilitatea sportivă a unui hatchback” – cam așa i-am fi spus și noi, dar cu alte cuvinte. Cumva, moda SUV-urilor, acolo unde se dă moda, începe să se schimbe. Peste acest trend, din motive energetice, de poluare sau pur și simplu pragmatice, o parte a clienților de SUV o cotesc încet spre ceva mai rațional și mai puțin ostentativ. Oamenii care au nevoie de o mașină de încredere (șapte ani garanție), bine echipată și care iese clar din anonimat, se vor orienta foarte probabil spre un XCeed. 

În subteran

În ce ne privește, unde am fi putut concepe o ședință foto într-un loc modest dar totodată extraordinar (și mai ales sănătos)? La ocnă, desigur! Gazde bune neau fost toți minerii de la salina Praid din Harghita, pornind de la directorul Salinei Praid, Seprodi Zoltan, care ne-a dat voie să intrăm cu mașina în marea sală de aproape 10.000 mp destinată turiștilor. Cât am așteptat să se facă ora închiderii și să putem coborî la 120 m sub munte, pentru a nu deranja vizitatorii, am avut timp să facem un tur (pe jos) în rezervația naturală Muntele de Sare. La intrarea în rezervație, veți avea ocazia de a arunca un ochi în mina veche József, deschisă acum vreo 250 ani. Aproape 1,5 km are tunelul care ne-a dus de afară în salină la orizontul 50. Turiștii/pacienții fac drumul acesta cu autobuzul, iar apoi au de coborât/urcat vreo 250 trepte. Cu altă ocazie am mers pe aceste scări, dar acum, datorită lui XCeed, ne-am bucurat de spectacolul coborârii prin galerii: viraje strânse, calea de rulare nu tocmai plată și lustruită de anii buni de exploatare intensivă. Ceva adrenalină în plus a generat și nesiguranța de a nu ști când ajungi la destinație sau măcar ce întâlnești după virajul următor. La salină ca la salină, lumea merge în primul rând pentru sănătate. Numai că trăind în lumea asta rapidă și nebună, majoritatea dintre noi se plictisesc stând ore în șir doar respirând. Așa că responsabilii salinei au amenajat, de dragul turiștilor, un adevărat parc de distracții subteran începând cu cele mai mici leagăne și terminând cu un restaurant. Pentru turiștii care caută liniște în saline, la Praid le sunt puse la dispoziție o capelă și un muzeu. Cele 2000+ de vizitatori zilnic din zilele de vacanță spun destule despre reușita acestei organizări. Sectorul Aventura Parc, cel în care ne-am oprit pentru a fotografia acest Xceed, este unic în Europa și a contribuit din plin la renumele acestei saline.

Îndrăzneț

Kia a lansat în ultimii ani câteva modele care nu prea se încadrează într-o clasă tradițională. Așa au fost Soul și Stinger, care au deja fanii lor. Ca dimensiuni exterioare XCeed este încadrat între Ceed și Sportage, dar ca nonconformism se apropie și de ProCeed. De fapt, înclinarea foarte mare a lunetei chiar aduce aminte de cea a ultimei. Nu doar ca dimensiuni exterioare XCeed stă între cele două familii, ci și ca spațiu interior, căci pastrând ampatamentul lui Ceed i-au fost extinse ambele console. Proiectanții săi au pus mare accent pe capacitatea și pe modul în care poate fi încărcat cu multe bagaje. Volumul portbagajului variază de la 426 la 1378 litri, bancheta din spate se pliază într-o formulă mai puțin întâlnită 40/20/40%. Neobișnuită este și amenajarea interioară, din care lipsește aproape în întregime sclipiciul uzual în 2020 – apropo de moda în schimbare. Fără a fi cel mai important argument în cumpărarea unei mașini noi, la XCeed inclusiv materialul tapițeriei scaunelor în ton cu nuanța exterioară este provocator în acest sens. Sistemul multimedia permite cuplarea prin bluetooth a două telefoane mobile simultan și se remarcă prin ecranul tactil de 10 țoli. Ar fi foarte multe de spus la acest capitol, dar dăm doar un nume ce este mai mult decât o carte de vizită bună: instalația audio de 320 W este livrată de JBL. Există indiscutabil elemente comune cu Ceed în privința mecanicii, dar pe caroserie nu se văd. Nici măcar lămpile nu sunt comune. cele ale lui XCeed au renunțat la aerul cuminte în favoarea la ceva remarcabil. Comună este doar intensitatea lămpilor stop care străpunge retina celor care stau la semafor în spatele tău pe timp de noapte.

Ambianță

Pasagerului din stânga îi este dedicat un scaun cu reglaje multiple având toate atributele pentru a-i face călătoriile plăcute – abundența aceasta nu prea o găsești la mașinile europene, la același nivel de preț. Pe partea șoferului găsim un al doilea ecran de 12 inch, ce ține locul cadranelor. Volanul ramâne din fericire unul normal, rotund, cu toate funcțiile montate pe el, fără experiențe gen Peugeot. Iar sub el sunt poziționate două padele pentru cutia de viteze automatizată cu șapte trepte. Desigur, mulți vor fi nemulțumiți de ce are doar șapte trepte și nu opt sau nouă cum  produc europenii. Este foarte bine așa pentru un motor mic și ușor de 1.400 cmc precum cel de față. Fără a nutri sentimente sportive și fără a fi cumva prea grea pe față, XCeed a fost dotat, indiferent de nivelul de echipare cu un soi de tampoane hidraulice montate în interiorul amortizoarelor suspensiei față. În orice caz, ne-a plăcut mai mult confortul său pe drumurile noastre, comparativ cu ”micul” Ceed. Iar de la București până la Praid și înapoi, am avut parte de tot felul de șosele și drumuri. Nu există, și nu va exista, o versiune cu tracțiune integrală, dar garda la sol de patru cm este binevenită. Ideea a fost că dacă se înalță mașina din suspensii, acestea pot fi regândite mai suple, așa apărând chestiile hidraulice de mai sus pentru orice eventualitate. Altfel, și Xceed este plin de sisteme de ajutor și de asistare pentru șofer.

Cugetări de final

Prima impresie despre versiunea turbo de 1400 cmc T-GDi a fost aceea de vehicul electric. Ciudat, căci un hibrid (lejer de 48 V) va fi produs abia la anul cu motorul 1.6 diesel, la care se va adăuga și un PHEV cu baza tehnică și similar ca performanțe cu actualul Niro PHEV. Supraalimentarea plus injecția directă de benzină, însumate peste calitățile ambreiajului dublu și ale transmisiei automatice dau o mare cursivitate deplasării contribuind din plin și la nivelul scăzut de zgomot. Și să nu uităm de cuplul mare pe un interval de circa 2.000 rpm! Nu vă faceți griji, cu XCeed nu veți trece niciodată neobservați, decât dacă vă doriți asta și alegeți o nuanță de gri. Tot ce se leagă de Ceed, îmi aduce aminte că s-ar fi putut să avem uzina care le fabrică în Româna, dar Kia a optat pentru Slovacia. Nu are importanță dacă acolo este vreo fabrică veche modernizată sau una nouă complet. Ideea este că, printre altele, lipsa infrastructurii rutiere și a seriozității celor care ar fi trebuit să fie convingători au împins coreeni mult spre Vest. Așa că singurul ”păcălit” a rămas Ford.

Text: Dan Athanasiu, Foto: Răzvan Login

Date tehnice KIA XCEED 1.4 T-GDI

Motor și transmisie
Motor/cilindree L4 / 1.353 cmc
Combustibil benzină
Putere 140 CP / 6.000 rpm
Cuplu 242 Nm /1.500-3.200 rpm
Normă de poluare/emisii Euro 6 / 142 g/km
Tracțiune față
Dimensiuni și mase
L x l x h 4.395 x 1.826 x 1.495 mm
Număr locuri 5
Portbagaj 426/1378 litri
Gardă la sol 174 mm
Masă la gol 1.345 kg
Performanțe și preț
Viteză maximă 200 km/h
Sprint 0-100 km/h 9,1 s
Consum mediu NEDC 6,2 l/100 km
Preț de pornire 23.968 euro

Previous post

Artă inginerească. Test cu Pinzgauer 6x6

Next post

Electro-putere germană. Test Mercedes-Benz EQC

No Comment

Leave a reply