3
Shares
Pinterest Google+

Motor pe benzină cu 193 CP? Pe un SUV de o tonă și jumătate, echipat cu sistem 4×4 și cutie CVT? Această combinație avea să-mi aducă rapid o mulțime de curiozități despre cum merge, cum se conduce, cât consumă și ce performanțe off-road mai are noua generație Honda CR-V, iar raspunsul la ele l-am găsit plecând în plină iarnă către un loc izolat din Munții Iezer.

Primul contact cu un SUV Honda l-am avut prin 2005, cu cea de-a doua generație a lui CR-V, model ce nu avea cine-știe ce performanțe off-road, însă aducea o revelație în materie de motorizări, propulsorul de 2.2 litri – cel mai bun și mai premiat diesel al momentului și primul cu pornire prin compresie realizat vreodată în compania fondată de vizionarul Soichiro Honda.

Timpurile s-au schimbat rapid, iar motorizările diesel au căzut în dizgrație prin mai multe zone de pe mapamond, iar japonezii au trebuit să revină la ceea ce știau ei să facă cel mai bine –motorarele pe benzină. Gama Honda a fost înzestrată recent cu propulsoare mici, turbo, cu puteri litrice care în trecut nici nu puteau fi închipuite. Așa se face că sub capota ultimei generații a SUV-ului CR-V a ajuns un propulsor care schimbă din nou regulile jocului: patru cilindri, 1.5 litri și… 193 CP.

Noua generație CR-V a apărut mai întâi pe piețele de peste Atlantic, acolo unde aprecierea față de acest model este una ridicată, iar din 2018 am putut să o vedem și în Europa. Mașina a suferit câteva schimbări în filosofia de design, dar și în ceea ce privește confortul interior. Ca și restul gamei, CR-V aduce un aer mai agresiv ca niciodată, o siluetă mai aerodinamică și câteva inserții cromate care să nu îi sperie însă prea tare pe clienții mai tradiționaliști. Înainte de a pleca din parcarea importatorului și a schița traseul de munte, m-am asigurat că două lucruri sunt la locul lor, respectiv o gardă la sol de 201 mm și un sistem de tracțiune 4×4 care să ne ducă în plină iarnă pe un traseu de 150km din care 20 km numai de forestier înzăpezit… Și, desigur, să ne aducă și înapoi.

Dacă barierele tehnice au fost ușor de trecut, nu la fel s-a întâmplat și cu cele legate de confort. Am fost să găsim o cabană semi-părăsită și fără prea multe dotări și am făcut asta la bordul unui model 2018 în echipare completă. Cei de la Honda au restilizat interiorul noului CR-V destul de consistent, însă marele atuu rămâne spațiul, foarte generos mai ales pentru ocupanții locurilor din spate și la nivelul portbagajului. Finisajele și materialel sunt foarte bune, în ton cu aspirațiile premium pe care Honda le are de mai mulți ani. Au apărut chiar și unele inserții din lemn, dar pe care nu le găsesc tocmai potrivite cu look-ul general al mașinii.

Am plecat la drum folosind la maxim întreaga capacitate disponibilă, pe un ger ce se accentua odată cu altitudinea. Habitaclul este presărat de gadgeturi, cum ar fi sistemul multimedia cu android sau afișarea Head Up display, dar, ca să fiu sincer, cea mai utilă dotare de moment a fost încălzirea în scaune, disponibilă pentru toți ocupanții.

Drumul pe asfalt înseamnă un confort bun al trenului de rulare datorat subcadrelor pe care sunt prinse basculele față și spate, izolate de caroserie prin tampoane care limitează masiv transmiterea de vibrații. Direcția electrică variabilă se adaptează fidel stilului de conus, iar cutia CVT aduce o livrare extrem de liniară a cuplului. Poate că mașina nu demarează ca din pușcă, așa cum te-ai aștepta de la cei 193 CP, însă rezervele de putere sunt tot timpul acolo și se simt în situațiile critice. Motorul este silențios la turații mici și medii, dar se face auzit în habitaclu la turații ridicate în cazul accelerărilor.

Întâlnirea cu drumul forestier cu zăpadă de circa 25 cm sau mai mare, poduri de gheață și șleauri adânci a fost o primă probă de foc în aventura noastră cu Honda CR-V. Cei 20 cm gardă la sol s-au diminuat din cauza încărcăturii, iar zăpada înghețată nu e simpatică deloc pentru unghiurile unui SUV.

Performanțele off-road ale lui CR-V au fost întotdeauna limitate, iar generația actuală dispune de un sistem 4×4 de tipul „știe tot”, adică unul care nu te lasă să activezi, blochezi sau să folosești nimic în modul manual, lucru care mie nu îmi este foarte confortabil în teren. Totuși, japonezii au revizuit unele lucruri la sistemul 4×4. Angrenarea punții față este permanentă, în timp ce un cuplaj interaxial multidisc se ocupă de transferul cuplului către puntea spate, lucru care se face destul de rapid și liniar. Înaintarea prin zăpadă mare face inutilă prezența senzorilor de proximitate care o iau razna și trebuiesc dezactivați. Mașina înaintează fără probleme de aderență, însă atinge deseori cu un cot al exapamentului destul de proeminet și care traversează prin exterior puntea spate. Ultima bucată de traseu a însemnat părăsirea drumului forestier și urcarea la cabană pe câțiva zeci de metri de zăpadă neatinsă de roțile unui vehicul. După ce am scăpat de o parte din bagaje și o serie de încercări din aproape în aproape, CR-V-ul și-a croit cale până în gura cabanei, câștigându-și astfel respectul de vehicul 4×4.

După două zile petrecute la cabană și cu alți câțiva cm de zăpadă așternuți, am luat din nou calea civilizației și am coborât pe același drum sinos, devenit mai ușor practicabil pe coborâre, dar cu ceva mai mult stres pe zonele alunecoase. Cutia CV-T o ia la fugă, nu există frână de motor, iar selectarea din padele a unei trepte inferioare nu schimbă foarte mult situația și din cauza motorului foarte mic. Mi-ar fi plăcut să existe un sistem de asistență la coborâre, în lipsa căruia a trebuit să folsesc frânele destul de des. Cu toate astea, am mai zăbovit un pic prin zonă și am vizitat și traseul forestier situat de-a lungul râului Cuca, unde singurele vehicule ieșite în cale erau offroadere mai cu blazon și atv-uri.

Drumul spre casă a venit odată cu căderea întunericului, motiv pentru care m-am lăsat asistat de sistemele ce compun Honda Sensing, un pachet de dotări de siguranță dispobil standard și care este foarte util mai ales atunci când te încearcă oboseala sau când condițiile de drum nu sunt tocmai ideale. Vorbim aici de sistemul de menținere a benzii de rulare care îți corectează direcția, sistemul de recunoaștere a indicatoarelor de circulație pe care le afișează la bord, Cruise Control adaptiv și sistemul de avertizare a coliziunilor, sisteme utile pentru un condus mai sigur și ceva mai relaxant.

Sumarul celor câteva sute de kilometri parcurși în condiții foarte diverse au conturat ideea unui SUV foarte bine croit pe nevoile unei familii și care te poate duce la nevoie chiar în locuri mai puțin prietenoase cu mersul pe patru roți. Nu vorbim de un offroader de luat în calcul pentru escapade dese în afara asfaltului din pricina grijii cu care trebuiesc abordate unele trasee, însă punctele forte ale SUV-ului japonez se observă preponderent la capitolul confort. Consumul este o variabilă care în testul nostru a însemnat un extraurban de 8 litri și o medie oraș-urban-forestier de 10 litri, pe care o consider decentă. Noul CR-V se poate instala în sânul familiei pentru prețul de 32.420 euro cu TVA pentru varianta de bază cu sistem 4×4 și cutie CVT sau cu 28.250 euro (TVA inclus) pentru versiunea 4×2 cu cutie manuală. Atenție însă la opționale, lista e lungă și puține sunt de trecut cu vederea

 

Text/foto: Răzvan Loghin

Foto detaliu: Bogdan Paraschiv

Date tehnice:

Honda CRV 1.5 VTEC TURBO AWD CVT Motor și transmisie

Motor/cilindree                      4L/1.480 cmc

Combustibil                           benzină

Putere                                    193 CP/5.600 rpm

Cuplu                                     243 Nm /2000-5000 rpm

Normă de poluare/emisii         Euro 6d-TEMP/162 g/km

Transmisie                             CVT

Tracțiune                                integrală

Dimensiuni și mase

L x l x h                                 4.600 x 1.855 x 1.679 mm

Număr locuri                         5

Portbagaj                               561 litri

Gardă la sol                           198 mm

Masă la gol                            1.498 kg

Performanțe și preț

Viteză maximă                       200 km/h

Sprint 0-100 km/h                 9.5 s

Consum mediu                      7,1 l/100 km

Previous post

Geely FY11, un SUV-coupe cu platformă de Volvo

Next post

Off-road cu Lamborghini Urus: cum se comportă primul SUPER-SUV?

1 Comment

  1. […] Aici poți citi testul nostru cu noua generatie a lui Honda CR-V. […]

Leave a reply