0
Shares
Pinterest Google+

O echipă de oameni care iubesc apa și sportul nautic cu cea mai mare creștere la nivel global vă invită la Snagov, în Compelxul Sportiv Nicolae Navasart, casa loturilor naționale de kaiac-canoe, la o zi dedicată stand-up paddling-ului.

Petre Condrat, multiplu campion mondial la canoe și antrenor secund al lotului olimpic de canoe, Andrei Frusinoiu, antrenor coordonator al lotului național de juniori kaiac-canoe și arbitru al Federației Internaționale de Canoe, Răzvan Marinescu, președintele Comisiei de stand up paddle a Federației Române de Kaiac-Canoe, alături de parteneri și prieteni, au creionat o zi dedicată tuturor celor care vor să iasă pe apă.  

Andrei Frusinoiu si Petre Condrat – pe traseul de 10 km al Dracula SUPer Race. Foto: Bogdan Buda

La Dracula SUPer Race poți să participi la ateliere gratuite de inițiere în stand up paddle pentru copii și adulți, să vezi tipuri noi de echipament și să afli detalii despre cele mai interesante excursii de sup organizate în România, în sezonul 2022. Poți să vâslești la cursa pentru copii sau la cea de 10 kilometri. Cursa în buclă baza Navasart – Mănăstirea Snagov – baza Navasart (10 kilometri) este destinată următoarelor categorii: Profesioniști Feminin – Masculin, Amatori Feminin – Masculin, Juniori (14-18 ani) Feminin – Masculin. Cei care nu au echipament propriu vor putea închiria plăci, în limita stocului disponibil. Taxa de participare este de 99 lei pentru adulți și 75 lei pentru juniori, include un early dinner servit după ce se revine din cursa de 10 km. Însoțitorii care doresc să participe la early dinner vor achita 75 lei. Din păcate, nu se poate achita cu cardul, așa că vă sfătuim să vă luați bani lichizi, sau să puteți face transfer online de pe telefon.

Porțile se vor deschide la ora 10:00, la ora 13:00 este programată cursa copiilor, la care pot participa și cei care încearcă stand up paddlingul pentru prima oară chiar la Dracula SUPer Race. Cursa de 10 kilometri va începe la ora 15:00, înscrierile încheindu-se la ora 13:30.

Toți participanții la cursa de 10 kilometri, indiferent de categorie și de locul ocupat în clasament, au șansa să plece acasă cu o placă de stand up paddle oferită de funride.ro. Este vorba despre un sup gonflabil Gladiator, din categoria touring, care este livrat impreună cu pagaie și lesă.

 

 Te poți înscrie aici: https://forms.gle/2CrChoSRSpniUTqK9

 

Regulament (vezi dupa regulament de ce se numeste evenimentul Dracula SUPer Race si ce este stand up paddling-ul)

DRACULA SUPer RACE 2022

1) Recomandări cu privire la siguranță:

  1. a) Siguranța este proritatea numarul 1 a organizatorilor, astfel că vom defini lungimea cursei în funcție de condițiile meteo, vor fi anunțate înainte de concurs la ședinta tehnică.
  2. b) În cazul în care un concurent se află în dificultate, în urma unui accident fără vătamare, acesta va semnala prin ridicarea pagăi. Orice concurent observă un accident al altui concurent urmat de vătămarea acestuia, acesta este obligat să ridice pagaia pentru semnalarea accidentului.
  3. c) Dacă unul din concurenți împinge intenționat un alt concurent, va fi descalificat

2) Echipamentul:

Sunt considerate eligibile orice plăci de stand up paddle de orice dimensiune și material. Chilele (fins) centrale trebuie să fie atașate rigid de placă. Vâslele pot fi de orice dimensiuni, forme și materiale, cu condiția să aibă o singură paletă.

3) Vâslitul

Competitorii trebuie să stea în picioare pe plăci și să vâslească în picioare, din locul în care e desemnat pentru ridicare până la ieșirea de pe apă și trecerea liniei de finiș. Orice concurent al cursei de amatori poate sta în genunchi sau pe burtă pe placă, oricât timp dorește făra a avansa, dar poate fi descalificat dacă vâslește mai mult de un sfert din distanță în genunchi. Orice concurent al cursei de profesioniști poate sta în genunchi sau pe burtă pe placă oricât timp dorește fără a avansa, dar poate fi descalificat dacă vâslește mai mult de 5 ori în genunchi.

4) Definirea nivelului de aptitudini al participanților

  1. a) O persoană care nu participă la curse de SUP într-un mod regulat sau e doar începător la SUP race și nu dorește să participe la un nivel mai înalt al concursului, va participa la cursa de amatori.
  2. b) O persoană care participă frecvent la concursuri de vâslit de SUP, caiac-canoe sau caiac, sau care a câțtigat unul din primele 2 locuri la cursa de amatori a concursurilor anterioare de SUP, este considerată experimentată și va participa la cursa de profesioniști. De asemenea persoanele care în cadrul ocupației profesionale folosesc SUP (instructori de SUP, salvamari, supravegetori pe SUP, etc) vor participa la cursa de profesioniști.
  3. c) Organizatorul își rezervă dreptul de a nu permite concurenților înscrierea la categoria de începători.
  4. d) Organizatorul își rezervă dreptul ca ulterior desfășurării competiției să descalifice sportivii care au participat la categoria la care nu se încadrau.

5) Înscrierea la concurs

 Se face la secretariatul evenimentului și/sau online

STARTUL –  Water start – start de pe apă -semnal sonor- apa.( stand up start sau în genunchi)

Se aplică regula celor 5 tracțiuni – fiecare concurent are dreptul la 5 tracțiuni (lovituri de pagaie) în poziția în genunchi.

FINIȘ- proba se consideră încheiată la trecerea liniei de sosire – linia de sosire/start fiind considerată linia imaginară demarcată de 2 balize și monitorizată de arbitru/starter.

Regula celor 5 tracțiuni se aplică și în cazul căderilor de pe placă în timpul cursei.

6) Clasamentul se realizează în funcție de ordinea trecerii liniei de finiș.

 Startul se dă pe serii conform categoriilor de concurs.

7) Categoriile de concurs:

  1. Juniori Feminin
  2. Juniori Masculin
  3. Amatori Feminin
  4. Pro Feminin
  5. Masculin Amatori
  6. Masculin Pro

Categoriile cu mai puțin de 4 concurenți înscriși se desfintează, iar sportivii vor participa la categoria imediat superioară.

În funcție de numărul concurenților înscriși startul se poate comasa pe mai multe categorii, însă clasamentul se va face în funcție de trecerea liniei de finiș a fiecărei categorii.

Ridicarea numărului de concurs se face în ziua evenimentului de la secretariat.

  • Distanțele și traseele pot fi modificate în funcție de condițiile meteo
  • Un concurent are drepul să participe la o singură probă/categorie, și are voie să concureze la o categorie superioară.
  • Copiii și juniorii pot concura cu plăci înscrise în clasa 14.0 (recomandabil gonflabile)
  • Amatorii, limita de clasa max 12.6
  • PRO- OPEN max clasa 14.0

Plăcile de tip race 12.6 și 14.0 vor concura la categoria OPEN/JR

 

Biserica Manastirii Snagov – punctul de la jumătatea traseului de 10 km al Dracula SUPer Race

De ce Dracula SUPer Race?

Numele este dat de cursa principală de 10 kilometri, având ca punct central ocolirea insulei pe care se află Mănăstirea Snagov. Cum, potrivit legendei, Vlad Țepeș, domnitorul Țării Românești, care a inspirat povestea Contelui Dracula, este înmormântat aici, se recomandă ca toți participanții să-și ia cu ei în cursă, pe lângă pachetul de hidratare, și niște usturoi.

Petre Condrat – pe traseul de 10 km al Dracula SUPer Race. Foto: Bogdan Buda

Ce înseamnă stand up paddle?

Sportul nautic cu cea mai rapidă creștere la nivel global are rădăcini care duc până cu 1.000 de ani înainte de Hristos, și, cu certitudine, forma sa modernă provine din Polinezia. SUP-ul este versatil, relaxant și poate fi practicat oriunde există apă – pe un lac, râu, fluviu, mare sau ocean.

În România, se obișnuia ca lemnul să fie trimis de la munte la șes pe cursul râurilor, buștenii fiind legați și formând o plută pe care plutașii stăteau tot în picioare. Bistrița este unul dintre râurile pe care se practica acest tip de transport, obiceiul fiind reluat și astăzi, ocazional, de această dată doar în scop turistic.

Se consideră că sportul în sine a apărut în 1940, când câțiva instructori de surfing din Hawaii au luat vâsle și s-au ridicat pe plăcile de surf ca să-și observa mai bine elevii.

Sesiunile intense de vâslit pe sup sunt recunoscute ca unele dintre cele mai complexe antrenamente pentru condiție fizică, întrucât se lucrează cu toate grupele de mușchi.

SUP-ul este o activitate sportiv-recreativă privită și ca mijloc eficient de antrenament și selecție pentru canoe, kaiac, canotaj și windsurf, fiind printre sporturile candidate să fie incluse în lista jocurilor olimpice, cel mai probabil, începând din 2028.

Se spune că dacă înveți un copil să facă surf, oceanul va avea încă un apărător. Suntem de părere că, odată cu creșterea numărului de copii care practică sporturile nautice neinvazive (sup, canoe, caiac, windsurf, kitesurfing etc.), va crește și numărul celor care se implică pentru a păstra apele curate.

Așa cum declara unul dintre pionierii acestui sport, sup-ul are ceva magic datorită senzației pe care ți-o dă statul în picioare pe apă.

Hai să ne bucurăm de magie pe 5 iunie, la Snagov, la prima ediție Dracula SUPer Race!

Renatta Stepanov – sup pe un lac montan din Carpati, in timpul unui proiect 4x4Adventure cu Hyundai SantaFe. Foto: Răzvan Loghin
Previous post

Ineos Grenadier prezentat in Romania – primele impresii

Next post

O experiență altfel - Auto Total Business Show 2022

No Comment

Leave a reply