Home»Noutati»Auto»Detalii despre Duster Army – un proiect destinat nevoilor MApN

Detalii despre Duster Army – un proiect destinat nevoilor MApN

6
Shares
Pinterest Google+

Prin filiera comercială a Renault Commercial Roumanie (RCR) şi prin centrul de inginerie RTR, Renault dezvoltă şi proiecte speciale de vehicule, adaptate unor nevoi specifice din piaţa locală, pentru clienţii de flote. Câteva exemple ar fi ambulanţele create pe baza modelelor Dacia Dokker şi Lodgy sau pe baza Renault Master şi maşinile destinate intervenției rapide, bazate pe Dacia Duster 4×4. Este şi cazul Duster Army, un vehicul care vine în întâmpinarea unui client cu nevoi de transport foarte specifice – Ministerul Apărării Naţionale (MApN) şi care respectă toate normele militare NATO.

Pentru a corespunde acestor standarde, RTR, în colaborare cu un carosier local, a realizat o serie de modificări pe vehicul, plecând de la o versiune de serie Duster 4×4, faza 1, echipat cu un motor Diesel de 1,5 dCi, 110 CP.

În primul rând, vehiculul beneficiază de protecţii suplimentare (scuturi) sub caroserie pentru motor, cutie de viteze, rezervor combustibil şi diferenţial spate. De asemenea, a fost conceput un sistem de protecţie exterior, tip roll cage, care este demontabil şi se fixează fără nici un impact asupra structurii caroseriei (fără găuri suplimentare în caroserie).

Pentru deplasarea în condiţii speciale, Duster Army este dotat cu un troliu demontabil în faţă, cu un sistem de atelaj combinat pentru tractarea diferitor remorci militare (sistem cu sferă şi sistem cu bolţ), dar şi cu inele de ancorare pentru aerotransport.

Pentru a se asigura o autonomie cât mai ridicată a echipamentelor, vehiculul beneficiază de mai multe prize pentru alimentarea cu curent electric, printre care două prize exterioare de 12V şi 24V ce pot fi folosite pentru interconectarea cu alte vehicule, dar şi o priză 220V pentru o încărcare constantă a bateriei pe durata staţionării.

Partea de camuflaj este asigurată prin folosirea unei vopsele cu o compoziţie şi o culoare specifice. În plus, există şi un sistem „black out”, care opreşte toate luminile vehiculului, atât din exterior cât şi din habitaclu (inclusiv tabloul de bord), cu excepţia unor faruri specifice vehiculelor militare, foarte mici, cu lumina direcţionată către sol. Nu în ultimul rând, farurile faţă-spate pot fi integral camuflate cu nişte dispozitive în culoarea caroseriei.

Pe pavilionul maşinii se pot monta fie echipamente militare (cum ar fi cele montate cu ocazia paradei de Ziua Naţională a României, de 1 decembrie), dar şi roata de rezervă, pe un sistem rabatabil.

Previous post

Felix Baumgartner este noua imagine a lui Amarok Canyon

Next post

Este sau nu blindat Duster Army? Sugestii pentru un viitor Duster militar

2 Comments

  1. December 5, 2013 at 12:55 pm —

    […] Detalii: 4×4 adventure.ro […]

  2. […] care să îl facă parte din dotarea armatei. Despre tot ce înglobează acest proiect, am scris AICI un material, pe baza informaţiilor oficiale primite de la Dacia şi care enumeră foarte exact […]

Leave a reply