Despre sustenabilitate prin motorsport – MXJunior 2023

Reciclarea echipamentelor electronice, sau a e-wasteului în general, upcycle și importanța respectării regulamentului pentru a evita poloarea solului, au fost promovate în cadrul MXJunior 2023 – Campionatul Mondial de Motocros pentru Juniori, iar în România s-a acordat și un FIM Ride Green Cup.
La începutul lunii iulie, mai precis în weekendul 7-9 iulie, circuitul TCS Racing Park a găzduit ediția 2023 a Campionatului Mondial de Motocros pentru Juniori, MXJunior, iar Comisia de Sustenabilitate a Federației Internaționale de Motociclism a acordat și un trofeu simbolic echipei Italiei (a fost extrem de dificilă decizia, pentru că echipa Estoniei este un adevărat exemplu la capitolul setup, când vine vorba de sustenabilitate și reciclare, iar Grecia s-a implicat și ea foarte activ în pașii ce trebuia urmați pentru a fi înscris în competiția menită să responsabilizeze) – FIM Ride Green Cup.

Evenimentul din România a fost primul la care am participat și în calitate de FIM Environmental Steward, așa că emoțiile au fost destul de mari pentru că pe lângă atenția necesară pentru evaluarea de la final de cursă, trebuie să fii atent și la respectarea regulamentului pentru că vrem un sport și un stil de viață sustenabil. Este elementar ca motocicletele, la toate evenimentele de sub umbrela Federației Internaționale de Motociclism, dar și a Federației Române de Motociclism, să fie așezate pe ceea ce se numește covoraș de protecție, astfel încât să nu se scurgă în sol diverse lichide. Există covorașe speciale care sunt tip mochetă cu grad ridicat de absorbție și membrană de cauciuc.
Reciclarea de e-waste
Tot ce se bagă în priză și a ajuns la final de viață este e-waste! Cablurile pentru electronice sunt și ele e-waste earpods-urile, bateriile externe acumulatorii, bateriile sunt tot din categoria e-waste. Pentru a vedea ce conțin parte din electronice și a-i face pe oameni să înțeleagă de ce trebuie să reciclăm, cei de la ECOTIC și-au adus caravana la MXJunior și atât concurenții cât și spectatorii au putut să descopere mai multe despre e-waste. O parte au venit și cu baterii și acumulatori pe care i-au lăsat pentru a fi duși la reciclare.
Datorită Alexandrei de la ECOTIC, am aflat că echipamentele electronice mici (baterii, baterii externe, electronice mici, cabluri, etc) conțin mercur, lithiu, cadmiu, ulei, etc, iar anul acesta deșeurile de electronice mici vor ajunge la nivel global la 25 milioane de tone (de 4 ori greutatea marii piramide din Giza).
Iată unde poți duce pentru reciclat baterii, electornice mici și electornice mari https://www.ecotic.ro/puncte-de-colectare/
Upcycling
Parte din sustenabilitate înseamnă să reutilizezi și să dai o viață nouă obiectelor, așa că riderii care au participat la MXJunior 2023 au primit din partea Comisiei de Sustenabilitate a FIM câte un penar făcut manual din camere destinate roților de motocicletă. Penarele au fost făcute în Grecia de către refugiați, iar fundația care se ocupă de upcycling și integrare socială se numește Institute Team for the World. Acestea au fost puse în rucsaci realizați din plastic reciclat, iar eu mă bucur că Nikos Psimmenos, membru în CID FIM, mi-a oferit mai multe detalii despre proiectele de upcycling care s-au derulat și urmează să se deruleze în Grecia. Un lucru care mi s-a părut tare fain a fost că fac genți tip shopper din bannerele utilizate la diverse evenimente, iar acestea ajung giftba-uri, iar uneori toartele genților sunt făcute din centurile mașinilor care ajung la casat.

Folosește furnizori locali
Datorită ZenMama, mai precis a Sorinei Sandu, trofeele de la MXJunior nu au fost clasicele deja cupe care vin pe vapor de la distanță foarte mare, ci au fost făcute chiar la câțiva kilometri de circuit. Nu este deloc simplu să realizezi în lemn macheta unui traseu de motocros, pentru că este foarte mic și înghesuit desenul comparativ cu cel al circuitelor de Formula 1 sau de MotoGP, dar Sorinei i-a reușit și vedeți mai jos cu ce au plecat acasă campionii mondiali din 2023.
Atenție cu apa!
Prin regulamentul FIM se promovează spălarea motocicletelor doar cu apă, pentru că de multe ori s-a constatat că și șampoanele care sunt promovate ca prietenoase cu mediul tot au un grad ridicat de poloare. Iar într-un timp record, echipa TCS Racing Park a reușit să facă o spălătorie după cele mai recente standarde și aceasta este dotată cu un decantor și separator de grăsime.
În încheiere trebuie să îi mulțumesc lui Adamo Leonzio, membru în CID FIM încă de la înființarea acestei comisii în anii 90, care m-a ajutat să îmi păstrez obiectivitatea când am făcut evaluarea evenimentului. Care apropo a fost unul reușit, iar asta dă șanse foarte mari echipei care a realizat MXJunior 2023, să organizeze, în România, și MXGP – campionatul pentru seniori.

No Comment