Așa cum spune zicala, înveți poker într-un minut, dar ai nevoie de toată viața ca să-l stăpânești. Cu alte cuvinte, regulile și ierarhia mâinilor sunt lucruri pe care le înveți foarte repede. Dar toți avem probleme în înțelegerea jocului de poker. Una este să știi un set de reguli, cu totul alta este să ai succes la el.
Este ca la fotbal: mulți sunt în starea să dea cu piciorul în minge și să alerge. Dar fotbalul, la fel ca pokerul, este mai mult decât suma părților sale. Pokerul este un joc complex, cu multe runde de pariere, în care ai nevoie și de cunoașterea psihologiei adversarilor. În afară de jocul propriu-zis, trebuie să fii capabil să anticipezi mișcările oponenților.
Pe internet, sunt multe site-uri care oferă ponturi bune și mai puțin bune despre cum să joci poker. Este chiar foarte bine și indicat să citești cât mai mult, mai ales dacă vrei să devii un jucător de poker. Dar stăpânirea jocului vine odată cu experiența. Așadar, nu avem o formulă magică prin care să te facem expert în poker. Totodată, ține minte că nimeni nu are o astfel de cale, deși unii se mai laudă cu așa ceva.
În cele ce urmează, îți arătăm cele 3 aspecte principale care fac ca pokerul să fie un joc atât de dificil. Vom discuta despre numeroasele variații ale jocului, despre abilitățile matematice care trebuie să existe și despre multitudinea de stiluri.
Multe variații ale jocului
Când spunem poker, facem referire de fapt la un termen umbrelă care cuprinde mai multe jocuri. În esență, pokerul este mai puțin un joc de cărți și mai mult un joc de pariere. Doar se întâmplă ca în toate variantele sale să folosească aceste cărți de joc.
Cu cărțile de joc, toate versiunile precum Texas Hold’em sau Omaha creează situații pentru pariere. În afară de cele două versiuni menționate mai sus, sunt mii de variante și subvariante. În turneele de astăzi, cea mai populară este No-Limit Texas Hold’em (NLHE).
Ai nevoie de toată viața să stăpânești NLHE și nici atunci nu poți spune cu certitudine că ești expert. Dar să zicem că te pricepi bine la el și ai avut succes în competiții. Dacă te consideri sau ești considerat un jucător bun de NLHE, atunci toate acele abilități nu îți vor folosi prea mult la o altă versiune precum Pot Limit Omaha.
Chiar și unele mici schimbări în regulile de pariere vor duce la elaborarea unor noi strategii. Dacă vrei să te împingi la limitele tale și să vezi cât de bine cunoști pokerul, atunci încearcă H.O.R.S.E. Acesta este un joc multiplu, cu runde de Texas Hold’em (H), Omaha Hi-Low Split-Eight or Better (O), Razz (R), Seven-Card Stud (S) și Seven Card Stud Hi-Low Split-Eight or Better (E).
Nu ai abilități matematice
Dacă te pricepi la matematică, ai deja un mare avantaj. Dar sunt foarte puțini oameni care stăpânesc această disciplină de multe ori atât de abstractă. Din fericire, n-ai nevoie de integrale sau ecuații diferențiale, ci de calcule simple de adunare și scădere. Lucrurile se complică atunci când suntem sub presiune și trebuie să facem socoteli foarte rapid, așa cum este cazul într-un meci de poker.
La poker nu poți scăpa de matematică dacă vrei să ai succes. Trebuie să faci socoteli în mintea ta și foarte rapid, iar acestea pentru fiecare mână pe care o joci. Această abilitate devine mai ușor de folosit pe măsură ce o practici. Necesită ceva efort la început, dar pe termen lung, merită efortul.
Dacă vrei să joci doar din instinct, și acesta este un mod bun. Totuși, este un mod bun doar pentru a pierde.
Există prea multe stiluri
La poker există mai multe stiluri. De asemenea, este greu să le identifici. La fel ca în cazul matematicii, și aici ai nevoie de multă practică. Nu contează cât de bine știi teoria, dacă nu reușești să fii atent la adversarii tăi.
Ca să identifici stiluri, te pot ajuta grafice în care găsești cele 4 tipologii de jucător:
- Loose Passive sau The Calling Station
- Loose Aggressive sau The Lag
- Tight Passive sau The Rock
- Tight Aggressive sau The Tag.
Este important să reții că fiecare jucător este diferit. Totodată, un jucător poate folosi mai multe stiluri și în funcție de ceilalți jucători de la masă. Este bine să identifici un stil al unui jucător de poker, dar este la fel de bine să reții că nimic în poker nu este alb sau negru.
Concluzii
Acestea sunt doar câteva dintre cele mai importante aspecte care fac ca pokerul să fie un joc dificil. Sunt multe stiluri de poker, fiecare cu propriul set de reguli, ceea ce înseamnă și propriile strategii. Totodată, trebuie să stăpânești matematica. Altfel, nu vei stăpâni jocul de poker, indiferent de varianta sa. Nu în ultimul rând, fiecare jucător are stilul său sau chiar mai multe, ceea ce face ca rundele de poker să fie foarte imprevizibile.
No Comment