SandRider proiectul care duce Dacia pentru prima dată în Raliul Dakar a bifat cu brio o serie de teste din Europa, toți cei trei piloți (Sebastien Loeb, Nasser Al-Attiyah, Cristina Gutiérrez) apucând să conducă mașina, care va ajunge pentru prima dată în deșert la sfârșitul lunii iunie, când sunt programate testele din Maroc.
Chiar în timp ce Dacia se afla la testele din Țara Galilor, Amaury Sport Organisation (ASO – organiztorul Dakarului), a prezentat formatul pe care îl va avea raliul în 2025. Se va rămâne tot doar în Arabia Saudită, ca în ultimele cinci ediții, prologul urmând să aibă loc pe 3 ianuarie, în timp ce sosirea este programată pe 17 ianuarie, chiar în dunele din Empty Quarter, deșertul Rub’ al Khali. Va exista o etapa maraton și 48 de ore Crono, în ambele fiind foarte important să ai abilități tehnice pentru că nu vei avea asistență tehnică. Așa că pe lângă tot ce înseamnă testele legate de dezvoltarea lui SandRider cele trei echipaje trebuie să și învețe mașina, să știe cum să o dozeze în etapa maraton și în 48h Crono.
Potrivit comunicatului transmis de constructor, după o verificare a sistemelor la Millbrook Proving Ground din Marea Britanie, echipa Dacia Sandriders a petrecut patru zile la baza Sweet Lamb din Țara Galilor pentru prima sesiune de teste în condiții reale. Echipa s-a deplasat apoi în Sudul Franței, la Château de Lastours, pentru încă patru zile de probe intense, unde cele trei echipaje au avut ocazia să testeze Sandrider cu anvelope BF Goodrich. S-a ales un traseu cu multă piatră tăioasă asemănător cu ce se întâlnește pe foarte multe dintre probele speciale din Arabia Saudită.
Cristina Gutiérrez s-a aflat la volanul Sandrider pentru două zile de teste în Țara Galilor, ștafeta fiind preluată ulterior de Sébastien Loeb, francezul care are deja podiumuri în Dakar și își dorește titlul suprem.
A urmat sesiunea de teste din Sudul Franței, unde Nasser Al-Attiyah, qatarezul cu cinci titluri în Dakar, a evaluat pentru prima dată potențialul Sandrider. La baza Château de Lastours au revenit în cockpit și Sébastien Loeb și Cristina Gutiérrez.
Impresiile piloților despre Dacia SandRider

NASSER AL-ATTIYAH (QATAR)
„Prima mea experiență la volanul Sandrider a avut loc săptămâna trecută pe traseul solicitant al domeniului Château de Lastours și am fost foarte impresionat. Sandrider mi s-a părut ușor de condus, rapid și puternic. Am parcurs 270 de kilometri în prima zi și încă pe atât în cea de-a doua. Nu au fost niciun fel de probleme și atât eu, cât și copilotul ne-am simțit foarte bine în mașină. Este un lucru de bun augur pentru următoarele teste și abia aștept să merg în Maroc.”

CRISTINA GUTIÉRREZ (SPANIA)
„A fost incredibil să văd Dacia Sandrider în acțiune și să parcurg primii kilometri la volanul ei. Mă simt foarte confortabil în mașină și asta mă ajută să mă adaptez la categoria T1+ care este destul de diferită de categoria T3 în care am evoluat până acum. Au mai rămas multe zile de testare, dar per total suntem foarte mulțumiți de munca echipei. Nu am putea cere mai mult de la mașină în acest stadiu de dezvoltare și sunt foarte impresionată de nivelul de performanță al Daciei Sandrider”.

SÉBASTIEN LOEB (FRANȚA)
„Testele au decurs foarte bine. Am petrecut o zi în Regatul Unit și două zile în Franța. Am lucrat la suspensie și la diferențial pentru a găsi un echilibru bun al mașinii și sunt foarte mulțumit de rezultat. Motorul a mers grozav de la bun început și nu am avut probleme cu mașina. Este prima dată când conduc o mașină atât de bine pregătită încă de la primele rulări și abia aștept să continuu testele în Maroc”.
PHILIP DUNABIN, DIRECTOR TEHNIC, DACIA SANDRIDERS
„Am efectuat o serie de teste inițiale înainte de a merge în Maroc pentru prima noastră sesiune într-un mediu real de Rally-Raid. Până acum, totul a decurs surprinzător de bine, fără probleme serioase. Am reușit să validăm toate elementele de bază ale motorului, am lucrat mult mai mult decât era de așteptat la setările suspensiei și au fost revizuite setările diferențialului. Suspensiile au beneficiat de o atenție specială, nu numai în timpul testării de la Sweet Lamb, ci și în cursul rulajelor solicitante de la Château de Lastours. În continuare mai avem mult de lucru pentru a face ultimele ajustări și pentru a pregăti mașina pentru competiție. În timpul testării, am constatat că există încă unele mici probleme legate de instalarea echipajului în mașină, aspect pe care trebuie să-l îmbunătățim, dar aceasta se va rezolva înainte de următoarea noastră sesiune de teste din Maroc. Sentimentul general este, în orice caz, unul pozitiv. Acum toată lumea lucrează din plin la pregătirile pentru Maroc și suntem foarte nerăbdători să ne continuăm testele pentru Dakar acolo”.
Echipa se pregătește acum pentru următoarea sesiune de dezvoltare programată în Maroc în perioada 28 iunie – 5 iulie. Sandrider va și concura în Maroc, în luna octombrie, dacă se păstrează programul inițial, această ultimă etapă a Campionatului Mondial de Rally-Raid fiind locul în care toți constructorii își testează atât materialul tehnic cât și echipa, înainte de Dakar-ul aflat la mai puțin de trei luni distanță. După Raliul Marocului, în mai puțin de o lună și jumătate tot echipamentul trebuie revizuit și pregătit pentru transportul în Arabia Saudită, vehiculele din Europa urmând să fie îmbarcate din Barcelona la finalul lunii noiembrie.
No Comment