2
Shares
Pinterest Google+

Cutia automată este o necesitate de zi cu zi. Duster oferă această opțiune doar pe versiunile 4×2, nu și pe cele cu tracțiune integrală. Întrebarea care ne frământă este clară: Ce alegem?

Estetic vorbind, Duster 4×2 nu iese în evidență decât prin lipsa badge-urilor 4WD, care la varianta 4×4 sunt prezente pe hayon și ornamentele din plastic de pe laterale. Mașina pare la fel de robustă și vine cu aceeași gardă la sol, de 210mm și cu aceleași unghiuri de degajare și atac. O altă diferență constă în modul în care a fost montată roata de rezervă, plasată în exteriorul mașinii, sub podeaua portbagajului și nu într-o adâncitură a acestuia, cu acces de la interior. Formula în care am beneficiat de Duster EDC este cea animată de dieselul 1.5 dCi, care reprezintă o soluție optimă pentru cei care vor mai mult cuplu și un consum redus de combustibil.

Cutia de viteze EDC este cea mai evoluată dintre cele oferite în gama Dacia, cu șase rapoarte și un sistem dublu-ambreiaj ce o face foarte rapidă la schimbarea treptelor și perfectă pentru viața de zi cu zi, dar, mai ales, pentru deplasarea în mediul urban. Cutia reacționează foarte bine în modul automat, însă oferă și un mod secvențial în care alegerea și schimbarea treptelor se pot face prin intermediul schimbătorului de viteze ce poate fi acționat sus-jos. Zăpada de pe străzile necurățate ale capitatlei a fost ușor de înfrânt în lipsa unui sistem 4×4.

Deși roțile tind să rupă foarte ușor aderența datorată cutiei EDC, Duster este dotat cu un sistem de control al tracțiunii ce intervine prompt și echilibrează foarte bine cuplul către cele două roți, simulând astfel existența unui diferențial cu alunecare limitată. Principalele abilități în zăpada afânată sunt aduse însă de anvelopele de sezon și de garda mare la sol, pe care nu o găsești la majoritatea SUV-urilor de pe piață. Lipsa tracțiunii integrale se simte imediat ce zăpada ajunge la nivelul pragului, dar și în urcare.

Ținuta de drum a Dusterului EDC este similară cu cea a versiunii 4×4, însă mersul pe denivelări, dar și în virajele abordate sportiv aduc o notă mai mică mașinii testate de noi. Duster 4×2 vine cu o altă arhitectură a punții spate, una mai simplă, bazată pe un cadru semirigid, la fel ca la restul modelelor 4×2 din gama Dacia, cum ar fi Logan sau Sandero. Această soluție poate aduce eventual doar avantajul fiabilității pe termen lung, prin lipsa brațelor și a numărului redus de elemente flexibile.

Ideea unui SUV cu tracțiune 4×2 este din start una foarte dificil de acceptat. În favoarea acestei soluții vin însă rațiunile de ordin economic, dar și avantajele aduse de cutia automată, disponibilă exclusiv în această configurație. Dacă este să judecăm pragmatic, o parte dintre clienții acestui model nu vor să ia în calcul escapade offroad, ci doar să se descurce mai ușor din unele situații, cum ar fi zăpada necurățată din oraș sau câte un drum la țară din când în când, cel mai probabil fiind vorba de câteva zile cumulate pe an. Desigur că în aceste situații tot un 4×4 ar fi mai indicat, însă de partea lui Duster 4×2 stă prețul de achiziție (16.800 TVA inclus) și avantajele aduse de cutia automată, cele de care viitorii clienți se vor bucura în fiecare zi.

Dacia Duster 1.5 dCi EDC – galerie foto

Previous post

Kia Sorento 2.2 DSL AT - Evoluție accelerată

Next post

VW T-Roc 2.0 TDI 4Motion - Tehnici de întinerire

No Comment

Leave a reply