Atat cand vine vorba de SsangYong cat si de stat in picioare pe o placa care pluteste pe apa, am intalnit multi oameni care au rezerve. Ei bine, puteti sa uitati de ele pentru ca Tivoli este un crossover mic extrem de capabil, iar paddle boardingul pe apa lina se invata mult mai rapid decat mersul pe bicicleta.
Stiam de SUP (stand up paddle sau paddle boarding) de cativa ani, in unele tari din Europa fiind deja un fenomen, si am decis sa mergem intr-unul din weekendurile in care cei de la Sup Academy Romania organizeaza excursii pe lacul Snagov. Sunt mai degraba cateva ore de initiere, cat sa intelegi care este treaba cu aceasta activitate outdoor si sa iti doresti sa vezi mai mult. Avantajul la sup este ca poti merge si in zone salbatice unde apa nu este foarte adanca si atunci chiar ai o alta perspectiva asupra naturii, ajungi in locuri in care altfel nu ai avea acces. Aceasta senzatie o ai daca iesi cu placa spre exemplu in Delta Neajlouvului, un alt loc in care cei de la Sup Acedemy isi duc ”cursantii”.
De cand ajungem pe malul lacului devenim o atractie pentru privirile celor din jur. Tivoli a reusit sa capteze atentia si pana am inceput pregatirea teoretica am fost intrebati de nenumarate ori ce masina este asta.
Tiberiu, instructorul si ghidul, se amuza insa cum avem de respectat un program daca vrem sa facem o tura mai lunga povestile despre masina raman de spus dupa ce vom fi deja pe apa.
Aflam din introducere ca acest sport isi are originile in Hawai, fiind derivat din surfing. Are multiple forme, placile si padelele fiind concepute pentru fiecare tip de sup in parte. Exista ceea ce am facut si noi paddle bordingul pe apa lina (primul pas) pentru recrere, sup fitnessul, sup tripurile (calatoresti sa vezi anumite locuri, plante, animale etc), cursele pe lacuri, supul pe rauri si canale, sup surfingul pe valuri de pe mari si oceane, sup yoga etc.
Cei de la Sup Academy Romania sunt primii care au adus aceasta activitate outdoor in Romania si de patru ani au izbutit sa creasca o comunitate.
Primim explicatii de ce trebuie sa stam pe mijlocul placii cu genunchi flexati, ni se arata cum sa vaslim, cum sa ne ridicam in picioare de pe placa si suntem pe apa.
Senzatia este grozava, mai ales cand ajungem intr-o zona de padure de pe Snagov unde nu se poate intra cu barca cu motor. Avem deja senzatia ca exploram. Sunt cateva emotii cand aflam ca unul dintre ghizi are o surpriza pentru noi. Vom face si yoga. Da, yoga chiar de la prima iesire cu placa pe apa.
Este pentru toti o provocare sa ne tinem echilibrul, insa reusim si nu cade nimeni in apa. Pe drumul de intoarcere catre mal si SsangYong Tivoli mai avem parte de un test al echilibrului pe placa cand avem de infruntat valurile unor barci cu motor. Totul este insa ok si se pare ca ne prinde orice aventura outdoor fie ia si cu o placa pe apa.
Pe drumul catre Bucuresti, Tivoli ne surprinde si ne face sa ne bucuram de scurta calatorie. Suntem invatati cu masini 4×4 de la SsangYong, insa nu ne-am asteptat ca acest crossover sa se comporte atat de bine pe asfalt.
Designul chiar starneste curiozitate, spatiul din interior este foarte generos, iar versiunea condusa de noi a fost propulasata de un diselul de 1.6 litri cuplat unei transmisii manuale cu sase rapoarte.
Acum daca am vazut cum este pe lac ne gandim la un sup trip. Nu de alta, dar daca la Snagov am putut ajunge cu o masina cu doua roti motrice, pentru urmatoarea destinatie vrem sa ii provocam noi pe ghizii de sup sa faca un pic de off-road inainte sa iesim pe apa.
No Comment