Home»Noutati»Accesorii»Comparativ între portabile CB: President Randy II vs Midland Alan 52

Comparativ între portabile CB: President Randy II vs Midland Alan 52

1
Shares
Pinterest Google+

Miniaturizarea componentelor electronice a permis multor producători de stații CB să ofere  modele portabile, apreciate mai ales de cei care folosesc ocazional această soluțide de comunicare, mai ales din cauza simplității de instalare și de operare. Deși nu vorbim de o variantă tocmai ieftină, folosirea unei stații portabile aduce avantaje incontestabile atunci când echipamentul trebuie mutat des de pe  mașină pe alta sau atunci când spațiul disponibil la bord nu permite instalarea unei stații mobile clasice. În plus, există posibilitatea ca stația să fie folosită și în exteriorul mașinii sau în activități recreaționale ce nu au neapărată legătură cu șoferia.

President Randy II este o stație modernă și robustă, construită foarte apropiat de standardele echipamentelor militare, având o construcție similară cu cea a stațiilor VHF profesionale. Mai bine protejată la intemperii decât Alan 52, Randy II pare gata să reziste la abuzuri şi la o utilizare în condiţii grele. Butoanele sunt mari, ecranul mic şi foarte puţin expus la agresiuni, iar reglajul volumului se acţionează greoi tocmai pentru a nu fi accesat accidental. Antena este şi ea foarte robustă şi se montează prin intermediul unei îmbinări metalice cu filet şi nu cu mufă BNC, aşa cum este la Alan 52, orientată mai mult pentru o utilizare normală, lipsită de abuzuri. Modelul de la Midland este mai rafinat la capitolul design, are un ecran mai vizibil şi potenţiometru dedicat pentru funcţia squelch.

Pentru că am ajuns să vorbim de squelch, aici avem de a face cu o diferenţiere radicală între cele două modele, ce a fost făcută, se pare, în funcţie de publicul căruia i se adresează fiecare. La Randy II accesarea squelch-ului se face destul de greoi, intrand în meniu şi selectând una din cele şase trepte, lucru care nu este tocmai plăcut atunci când staţia este folosită pe maşină. Pentru a rezolva acest neajuns şi a fi pe placul utilizatorilor mai experimentaţi, Presindent a înzestrat acest model cu funcţia Monitor, accesibilă direct prin intermediul unui buton şi care deschide complet recepţia atunci când este apăsat, funcţie foarte utilă mai ales în modul portabil, în cazul unui semnal de recepţie fluctuant.

Folosirea ca staţie portabilă

Randy II vine, aşa cum am subliniat mai sus, cu o serie de avantaje care o recomnadă drept soluţie optimă atunci când o veţi folosi în aer liber şi expune la diverse condiţii de lucru. Faţă de Alan 52 care a fost gândit mai mult ca o staţie mobilă, dar la care se poate cumpăra separat sau împrumuta de la Alan 42 pachetul de baterii şi antena, la Randy II, lucrurile stau incomparabil mai bine. Dacă la Alan 52 se poate ataşa un suport pentru baterii clasice R6 (AA), la Randy II este disponibil un acumulator Li-Ion de mare capacitate, cu avantaje incontestabile în ceea ce priveşte greutatea şi durata de exploatare, plus faptul că poate fi încărcat oricând şi într-o perioadă de timp mai scurtă. La testele efectuate cu cele două modele în câmp, am constatat o eficienţă mult mai bună a lui Randy datorată antenei, ce a permis legături la 3-4 km, cu cel puţin o treime în plus faţă de Alan 52. Partea bună pentru Alan este faptul că mufa BNC permite montarea unor antene aftermarket mai performante, ce permit practic dublarea razei de acoperire, apropiindu-se astfel, sau putând chiar depăşi performanţele lui Randy II. O altă caracteristică la care Randy este superior lui Alan 52 este preamplificarea microfonului sau, aşa cum este cunsoscută între utilizatori – modulaţia. President a reuşit să aducă pe o staţie portabilă aceeaşi calitate a microfoanelor existente pe staţiile cu pretenţii, în timp ce Alan 52, deşi înregistrează o îmbunătăţire faţă de Alan 42, este încă deficitar la acest capitol.

Folosirea ca staţie mobilă

Cât priveşte utilizarea ca staţii mobile, montate la bordul unui autovehicul, cele două modele au arătat iarăşi că sunt construite foarte diferit. Designul lui Alan 52 este deja de notorietate în lumea staţiilor portabile, soluţia acumulatorului detaşabil care reduce la jumătate dimensiunile aparatului fiind deja copiată de majoritatea producătorilor de staţii care au realizat modele portabile. Kit-ul de conectare la antena externă şi la sursa de alimentare se montează extrem de simplu, este elegant şi ergonomic datorită folosirii unui singur cablu spiralat. La Randy II, lucrurile stau diferit. Bateria de acumulatori montată pe spatele aparatului se detaşează şi se înlocuieşte cu o carcasă goală, cu două cabluri separate pentru antenă şi alimentare. Trecerea la folosirea pe maşină nu reduce dimensiunile staţiei, iar existenţa cablurilor poate părea complicată şi neergonomică pentru mulţi utilizatori. Caracteristica cea mai importantă este dată însă de faptul că Alan 52 are o construcţie şi o logică a comenzilor ce perimite utilizarea foarte uşoară folosind o singură mână, lucru pe care President l-a pierdut din vedere atunci când a construit modelul Randy II. Conectate pe rând la aceeaşi antenă, staţiile au arătat performanţe de emisie şi recepţie similare, fără să se deosebească vizibil de o staţie mobilă clasică. Nivelul sonor al difuzorului este similar la ambele staţii şi suficient pentru orice utilizare în condiţii normale. Suplimentar, ambele staţii pot fi echipate cu microfon sau difuzor extern, pentru care există mufe dedicate.

Concluzii

Apropiate ca preţ, cele două staţii au arătat că sunt capabile de performanţe similare, insă diferenţele majore vin de la o abordare diferită a designului, ce le adresează unor zone distincte de clienţi. Dacă pentru uz preponderent portabil aş opta fără rezerve pentru President Randy II, care este mai compact, mai robust şi mai performant, pentru maşină aş merge pe mâna celor de la Midland, ce propun prin Alan 52 o ergonomie maximă. Având în vedere că standardul CB este foarte limitat ca performanţe şi practic necompatibil din cauza lungimii mari de undă cu utilizarea portabilă, aş concluziona că soluţia oferită de Midland prin Alan 52 este cea mai bine orientată către nevoile reale ale utilizatorilor, fapt pentru care rămâne modelul favorit al acestui test în ciuda existenţei unor caracteristici mai reduse la câteva capitole în raport cu Randy II.

Taxt, foto Răzvan Loghin

Am testat:

President Randy II, preţ mediu fără accesorii pentru uz portabil:  530  lei cu TVA

Midland Alan 52, preţ mediu fără accesorii pentru uz portabil: 520 lei, cu TVA.

 

 

Previous post

Mr. John. Test MINI JCW Paceman ALL4

Next post

Pistoane Nüral Elastothermic® pentru eficienţa sporită a motoarelor pe benzină

No Comment

Leave a reply