Compactă şi accesibilă: staţia CB Cobra 19 DX

Cei care se află la început de drum în tainele comunicaţiei CB, dar şi cei care nu vor să plătească foarte mult pe un echipament care se va adăuga la o listă de accesorii deja prea mare a maşinii, vor considera dimensiunile, preţul şi numele unui producător consacrat drept atribute esenţiale în alegerea viitorei staţii radio. Pentru ei am găsit un model ce se încadrează destul de bine în acest tipar, respectiv staţia Cobra 19 DX pe care am şi folosit-o intens pentru a vedea de ce este în stare.
Construcţia staţiei este una ce pare solidă la prima vedere. Carcasa este din tablă groasă, butoanele ferme, iar microfonul pare ceva desprins mai degrabă din cabina vreunui vehicul militar. Acest ultim detaliu cu iz indestructibil pare să fie tocmai cel care pune în umbră unul dintre atuurile staţiei, respectiv construcţia sa foarte compactă.
Pentru acest nivel de preţ, Cobra 19 DX vine cu trei dotări interesante, respectiv selectorul rotativ pentru canale, display-ul cu S-metru şi funcţia RF Gain, lucruri care se găsesc de regulă la staţiile mid-level şi mai puţin la una de intrare în gamă. Displayul este foarte mic, dar uşor lizibil datorită iluminării puternice şi al pictogramelor destul de mari. Pentru un utilizator fără pretenţii, acesta afişează exact ce este nevoie în mod uzual, respectiv canalul, nivelul semnalului recepţionat, nivelul de putere al emisiei şi tipul modulaţiei.
Ergonomia butoanelor nu este cea mai fericită, în afară de selectorul de canale rotativ, celelalte comutatoare sunt miniaturizate excesiv şi necesită o perioadă de acomodare înainte de a le putea folosi eficient. Microfonul uriaş este legat la un cablu destul de gros şi destul de lung (2,7 m desfăşurat), dar având în vedere că aceasta este componenta cea mai vulnerabilă a oricărei staţii, avem deja o justificare favorabilă. Oricum, la nevoie, acesta se poate înlocui cu unul aftermarket mai mic, care să suporte mufa cu patru pini.
Primul review favorabil la testul de drum cu Cobra 19 DX este faptul că se aude tare şi clar, difuzorul fiind unul destul de bun în raport cu aceste dimensiuni. Sensibilitatea recepţiei este ajustabilă şi compensează cu succes lipsa unui comutator DX/Local care, fie vorba între noi, nu prea ar mai fi avut loc pe panoul frontal al staţiei. Pe nivelul maxim de sensibilitate, Cobra 19 DX se descurcă foarte bine şi face acest lucru inclusiv cu antene mediocre ca randament. La partea de emisie nu se înregistrează beneficii în plus comparativ cu alte echipamente testate de noi, limitarea fiind dată de aceeaşi 4W cu care a fost dotat etajul de amplificare conform normelor în vigoare. Staţia este multi-standard şi dispune de acces rapid pentru canalele de urgenţă 9/19.
Dacă ar fi să facem o listă a lucrurilor pe care producătorul să le schimbe le acest model ar fi, în ordinea importanţei, dimensiunea reglajului de squelch, designul microfonului şi păstrarea funcţiei PA existentă la versiunea pentru State şi la modelul european. Dincolo de critici, este clar că avem de a face cu o staţie ieftină, robustă şi decent echipată, ce are deja adjudecat titlul de cel mai vândut echipament CB din lume.
Model testat: Cobra 19 DX IV EU
Preţ mediu de vânzare: 349 Lei, incl. TVA
Text: Răzvan Loghin
Caracteristici tehnice:
- Dimensiuni 44.5 mm (H) x 114 mm (l) x 178 mm (L)
- Greutate 1,5 kg
- Microfon de tip 4-pin Dynamic
- Controlul Frecvenţei – Control Automat al Frecvenţei (Phase Lock Loop – PLL)
- Puterea de emisie la antena 4 W / 1 W
- Gama de frecvenţe: 26.965 la 27.400 MHz
- Toleraţa : 0,005 %
- Consum curent : 1,4 A, maxim.
- Durata emisie : 5 minute emisie/5 minute stand-by
Emisie :
- Modulaţie : FM / AM
- Frecvenţa răspuns : de la 300 Hz pana la 3000 Hz
- Impedanţa ieşire : 500 Ohm Coaxial
Recepţie :
- Sensibilitate : <1μV pentru 10dB SINAD
- Selectivitate : 6 dB @ 7 Khz, 60 dB @ 60 Khz
- Rejecţia frecvenţei intermediare : 60 dB, caracteristic
- Atenuare canale adiacente : 50 dB, caracteristic
- Limitator de zgomot încorporat
No Comment