0
Shares
Pinterest Google+

Zona Buzăului ascunde nenumărate obiective turistice, unele cunoscute, altele care așteaptă să le descoperi fie la pas, fie în expediții off-road dificile. De aceea, testele noastre cu SUV-uri ne aduc rareori pe aici, mai puțin atunci când vrem să testăm un model sau o tehnologie anume. Am plecat așadar la drum cu rucsacul la pachet și cu un sistem de propulsie care ia incetul cu încetul locul celei clasice.

Începutul timid de iarnă ne-a readus cheful de a explora, iar locurile pline de povești din Buzău ne-a atras din nou atenția. Plecând din start de la ideea de a nu păși prea departe de drumurile asfaltate, sau, cel mult, un fosrestier ușor, obiectivele vizate ne-au pus de multe ori în ipostaza de a încălca coordonatele inițiale. Am plecat la drum cu o Honda CR-V Hybrid, mașină pe care am preferat-o și cu alte ocazii pentru confort și economie, ca principale avantaje. De acestă dată trebuie să recunosc că am avut și o extra-curiozitate, aceea de a vedea în ce mod se prezintă un 4×4 angrenat cu motoare electrice și ce anume se poate face cu el mai concret. Destinația a fost în mare zona Nehoiu, acolo unde am putut merge într-o vizită la Vulcanii Noroioși, în zona mai puțin turistică a lacului Siriu, la lacul Mocearu, cascada Pruncea-Cașoca și vizitând niște locuri pentru care a trebuit să facem echilibristică pe poduri suspendate de cabluri care se mișcă și scârțâie din toate cele.

Primul popas a fost la Vulcani, acolo unde nu îți trebuie nici 4×4 și nici alte abilități, deoarece punctul terminus este o parcare asfaltată, dincolo de care poți merge la picior și vizita formațiunile create de gazele care ies la suprafață de la circa 3 km adâncime. Până aici nu am avut de bifat decât confortul de rulare specific unui hibrid și consumul de 5,7 litri afișat de computerul de bord. Următoarea destinație a fost lacul Mocearu, cel pentru care am bătut câțiva kilometri buni de forestier și pentru care am trecut prin cea mai grea încercare a acestei ieșiri. Drumul forestieri a devenit brusc mai bun, mai nivelat și mai convingător că ne duce unde trebuie, dar care s-a terminat brusc cu o coborâre clisoasă și pe care am apucasem deja să intrăm.

Cu anvelope de stradă și cu ceva emoții, am putut merge doar înainte și coborâ întro vale cu noroi și cu utilajele care terminaseră treaba parcate acolo, fără cineva care să ne poată ajuta și fără semnal la telefon. Cum înapoi mașina refuza să mai urce, am ales calea înainte pe drumul vechi și stricat deja de utilaje. CR-V Hybrid nu are nici un buton, manetă sau ceva de care să tragi și să îi spui sistemului de tracțiune ce vrei, ci doar o pedală de accelerație și una de frână. Singura opțiune… înainte! Destul de repede, sistemul hibrid a stors toate resursele și le-a pus la treabă, întocmai ca un 4×4 veritabil, și astfel am putut ieși la liman după un slalom printre șleauri și bolovani. A urmat o urcare lungă pe pietriș în care am trăit cu emoția că vom pierde ajutorul tehnologiei hibride, dar nu a fost așa. Dezamăgirea a venit însă de la lacul Mocearu, devenit dintr-o oază de liniște și natură autentică, un obiectiv turistic în plină amenajare. Pentru iubitorii de liniște și de inedit, există lacul Hânsaru, inaccesibil însă cu mașina și care necesită mai bine de trei ore de urcat la pas. Acesta este de găsit plecând de la Mocearu pe drumul către Aluniș, unde există montat un indicator.

Aventura noastră buzoiană a continuat către cascada Pruncea accesibilă tot la picior și mai apoi către zona mai puțin turistică aflată la coada lacului Siriu, unde, de voie, dar mai mult de nevoie, am apelat iarăși la abilitățile 4×4 ale CR-V-ului, zona fiind una desfundată pe alocuri și plină de gropi, dar cu un peisaj care merită în final toată osteneala.

Mini-expediția în Buzău a însumat cam toate tipurile de drum imaginate de japonezii de la Honda și, cu siguranță, și câteva la care nici nu s-au gândit. Am putut face așadar cunoștință din nou cu un SUV polivalent și confortabil, dar mai ales economic. Cu o dinamică bună și medii de consum care au variat în funcție de zile și de teren între 5,7 și 6,9 litri, putem vorbi de o alternativă serioasă la diesel mai ales dacă punem în balanță și diferența uriașă de rafinament. Pentru a ajunge aici, japonezii au dezvoltat un sistem i-MMD (Inteligent Multi-Mode Drive) și care alternează trei tipuri de propulsie (electric, hibrid, motor termic) în funcție de situație. Deplasarea exclusiv electrică oferită de cele două motoare este disponibilă până la 30km/h, după care motorul termic începe să contribuie și el până la viteza de 80km/h, după care acesta preia rolul de propulsie îm mod exclusiv. Cât privește sistemul 4×4, acesta este unul de tip inteligent, ce poate distribui cuplul generat de sistemul hibrid către puntea spate în proporții cuprinse între 20 și 60 de procente.

Indiferent cu ce ajungeți în zonă, Buzăul rămâne un loc plin de poveste și de mister, ce trebuie cunoscut pe îndelete, la pas și cu harta în mână. Așa veți putea descoperi Babele de la Ulmet, chiliile rupestre din Țara Luanei (zona Bozioru), Focurile Vii de la Lopătari sau Lacul Vulturilor. Un 4×4 te ajută doar să ajungi mai aproape de ele și să poți lua cu tine tot ce ai nevoie, iar dacă e un CR-V Hybrid, poți adăuga experienței buzoiene confort, discreție și economie.

Detalii de funcționare tehnologie i-MMD:

Previous post

Mazda CX-30 și MX-30 câștigă premii de design Red Dot 2020

Next post

Cel mai mare ATV vine din Rusia: Sokol

No Comment

Leave a reply