Home»Noutati»Accesorii»Staţia CB 29 LX EU. Test cu vârful gamei Cobra

Staţia CB 29 LX EU. Test cu vârful gamei Cobra

0
Shares
Pinterest Google+

Staţiile în format mare sunt asociate de cele mai multe ori cu înalta performanţă şi cu un statut aparte, acela al unui echipament destinat profesioniştilor.  Este şi cazul modelului 29 LX EU, vârful gamei Cobra, staţie pe care am pus-o la treabă tocmai din curiozitatea de a înţelege mai bine motivul pentru care au supravieţuit în era miniaturizării, staţiile în format clasic, acelaşi care au existat şi la începuturile comunicaţiei CB.

Cobra 29 LX EU împrumută o parte din caracteristicile unui echipament “old-school” inclusiv la partea de design, acolo unude regăsim o mulţime de comutatoare şi potenţiometre, dar şi un finisaj de tip robust, din care nu lipsesc elementele cromate. Carcasa este mare, iar din acest motiv Cobra 29 LX nu poate fi alegerea perfectă pentru a echipa un autoturism, ci, mult mai bine un camion, un 4×4 mare sau chiar să fie folosită ca staţie fixă. Privite din punct de vedere tehnic, dimensiunile mari nu înseamnă doar dezavantaje, ci şi un loc în care componentele şi diversele etaje de recepţie şi amplificare să stea lejer  şi fără a interfera reciproc. Un alt avantaj îl reprezintă găzduirea unui difuzor mare şi puternic, a cărui tonalitate şi claritate nu poate fi atinsă de staţiile moderne în format miniaturizat.

Fiind un model de vârf, Cobra 29 LX EU înglobează o mulţime de funcţii, dar şi posibilităţi de personalizare, cum ar fi lumina de fundal a display-ului, ce poate fi aleasă între verde, albastru, protocaliu şi roşu. Având cel mai generos ecran pe care l-am întâlnit pe o staţie CB, dar şi un panou frontal simplist, Cobra 29 LX EU este foarte uşor de operat şi de setat, lucru pe care îl apreciezi mai ales atunci când eşti în mişcare.  Un SWR-metru încorporat ajută la calibrarea iniţială a antenei, dar şi pentru a depista din timp eventualele probleme ce apar la aceasta şi la elementele de legătură, cum ar fi cablurile sau conectorii. Dacă există probleme majore de acordare a antenei, staţia afişează imediat un mesaj de avertizare (antenna warnig), preîntâmpinând astfel o utilizare ce ar putea să ducă la performanţe scăzute sau chiar la defecţiuni. Se mai poate urmări foarte exact puterea de emisie a emiţătorului, nivelul semnalului recepţionat, dar şi tensiunea din instalaţia electrică a maşinii. La capitolul gadgeturi, staţia dispune de ceas, alarmă, cronometru şi diverse ajustări de contrast, lumină sau sunet al tastelor, toate accesibile prin intermediul unui meniu prin care se poate naviga cu ajutorul comutatorului rotativ central.

Pusă la treabă cu o antenă acordată perfect, staţia Cobra 29 LX s-a arătat foarte eficientă pe recepţie, iar acest lucru se datorează atât prezenţei filtrelor ANL/NB, dar şi a posibilităţii de a regla sensibilitătea receptorului. O altă funcţie utilă la recepţia semnalelor slabe este Delta Tune, care oferă un reglaj fin de acordare. Există posibilitatea memorării a zece canale şi funcţia de scanare. Cât priveşte emisia, staţia 29 LX respectă standardul european de 4W, aşa că distanţa de comunicaţie este, la fel ca şi la celelalte echipamente cu această putere, direct proporţională cu eficienţa antenei, dar şi cu locaţia din care se emite. Totuşi, microfonul dinamic şi ajustarea nivelului preamplificatorului (Dynamic Boost), permit o modulaţie bună inclusiv la limita de acoperire oferită de cei 4W sau în zonele cu trafic intens. Funcţia Talk Back permite ca în momentul emisiei, vocea să se audă şi în difuzorul staţiei, pentru aceasta existând şi un control al volumului.

Cu o funcţionare ireproşabilă şi funcţii avansate, Cobra 29 LX EU este un model aniversar ce subliniază experienţa de 50 de ani a producătorului american, dar reprezintă şi un redutabil competitor pentru multe din staţiile concurente existente pe piaţă la preţuri simţitor mai mari. Printre minusuri se numără, aşa cum am mai spus, dimesiunile, dar şi perfectibilitatea unor detalii, printre care amintesc de comutatorul rotativ ce nu lasă impresia de fermitate (are joc). Dacă ar fi să întocmesc o listă de sugestii pentru a face din Cobra 29 LX EU modelul suprem de staţie, ar fi posibilitatea comutării canalelor de pe microfon, o funcţie Auto-Squelch şi, de ce nu, posibiliatea de a folosi benzile laterale USB/LSB. Chiar şi în configuraţia actuală, staţia Cobra 29 LX EU rămâne imbatabilă la acest nivel de preţ şi o alegere excelentă atâta timp cât aveţi suficient spaţiu pentru a o găzdui.

Am testat: staţie CB Cobra 29 LX EU, model aniversar, preţ 629 lei cu TVA inclus

Autor: Răzvan Loghin

Specificaţii tehnice:

 • Dimensiuni 57,15mm (H) x184,15mm (I) x 235mm (L)
 • Greutate 2,54 kg
 • Microfon de tip 4-pin Dynamic
 • Controlul Frecvenţei – Control Automat al Frecvenţei (Phase Lock Loop – PLL)
 • Puterea de emisie la antenă 4 W / 1 W
 • Gama de frecvenţe: AM/FM 26,565 la 27,99125 MHz
 • Toleranță: 0,005 %
 • Consum curent: 1,5 A, maxim.

Emisie :

 • Modulație : FM / AM
 • Frecvență răspuns : de la 300 Hz până la 3000 Hz
 • Impedanță ieșire : 50 Ohm nebalansată

Recepție :

 • Sensibilitate : <1μV pentru 10dB (S+ N) / N
 • Selectivitate : 6dB @ 7 KHz, 60dB @ 10 KHz
 • Rejecția frecventei intermediare : 80 dB, caracteristic
 • Atenuare canale adiacente : 60 dB, caracteristic

Previous post

Unde-i muncă, e plăcere! Test în premieră cu CAN-AM Outlander 6x6

Next post

Volkswagen prezintă în India un nou concept SUV: Taigun

No Comment

Leave a reply