Home»Noutati»Diverse»Primul accident fatal cu o mașină 100% autonomă

Primul accident fatal cu o mașină 100% autonomă

0
Shares
Pinterest Google+

Mașinile autonome sunt văzute drept viitorul în materie de transporturi. Acestea au rolul de a elimina accidentele rutiere și de a reduce riscul de deces pe care îl purtăm deasupra capului de fiecare dată când plecăm la drum.

Americanii au fost printre primii care au permis testele pe drumurile publice ale vehiculelor care se pot conduce singure. Statul California, urmat de Arizona au permis testele de drum cu un șofer în spatele volanului care era gata să intervină în orice moment. Există și mașini 100% autonome care au fost lăsate să transporte pasageri fără să aibă șoferi la bord, în regim de probă, pentru a vedea cum se comportă oamenii atunci când sunt în mașini care se conduc singure.

Ei bine, după ani de la debutul pe șosea al vehiculelor autonome, au apărut diferite accidente. Anul 2018 ne-a adus și primul accident fatal în care a fost implicată o mașină care rula în modul de conducere autonom. Vorbim despre un Volvo XC90 convertit la sistem de conducere autonomă dezvoltat de Uber.

Compania americană a demarat de ceva vreme testele acestor vehicule, având o flotă mixtă de vehicule pe care o operează în două orașe. Aparent, primul accident a implicat o femeie care a traversat strada prin loc nepermis. Victima a fost transportată la spital după impact, dar a pierdut lupta cu rănile sale și a decedat în urma leziunilor.

Spre deosebire primul accident fatal cu un Tesla care rula în modul semi-autonom, acest vehicul era era într-un mod de conducere mai avansat, care nu necesita atenția umană și avea permisiune specială pentru a fi folosit în acest mod pe drumurile publice. Între timp, sistemul semi-autonom de asistență a șoferului dezvoltat de Tesla, numit Autopilot, nu oferă conducere autonomă în ciuda capacităților bune de gestionare a unor situații.

Potrivit poliției americane, vehiculul se afla în modul de conducere autonom și avea și un șofer uman la bord, care ar fi trebuit să fie gata să intervină în caz de probleme. Acest lucru înseamnă că nici șoferul și nici sistemul de conducere autonomă nu au fost în stare să observe pietonul la timp și să reacționeze.

Cei de la Uber au sistat temporar testele pe drumurile publice cu vehiculele autonome până la soluționarea anchetei. Așteptăm cu interes deznodământul acesteia, pe care sperăm să-l aflăm în decurs de câteva luni.

Previous post

Kia Sportage a ajuns la 5 milioane de unități vândute

Next post

Dacia Duster a trecut de 35.000 de unități produse în 2018

No Comment

Leave a reply