Operatiune de curatare corp clapeta la injectia monopunct

Zona Suzuki 4x4.
User avatar
dragosxc
Posts: 32
Joined: 13 Nov 2011 16:45
Location: Bucuresti-Militari
Contact:

Operatiune de curatare corp clapeta la injectia monopunct

Postby dragosxc » 14 Dec 2011 04:16

Dupa o lunga lupta cu turatia de ralanti la "vitarica" mea am reusit sa o aduc la adevar.
Am remarcat ca majoritatea Vitarelor nou achizitionate de peste hotare au ca principala buba turatia mare de ralanti: 1000-1500 rpm la cald. La rece e oarecum irelevant sa spunem ca o turatie de 2200 rpm e mare, pentru ca motorul la rece functioneaza cu amestec bogat si implicit turatie mai mare.
Initial turatia mea de ralanti la cald era de aprox 1400-1500 rpm si consum pe masura. Am inceput prin a curata supapa EGR, care a reusit sa rezolve partial problema (turatia a coborat in jurul valorii de 1200 rpm). Eram fericit ca mai scazuse, dar tot nu era 800 rpm, cat ar fi fost normal.
Pasul 2 a fost operatiunea pe cord deschis a corpului de clapeta pentru o curatare temeinica. Consider ca este crucial sa se efectueze aceasta operatiune pe orice Vitara mai veche!
Voi descrie mai jos tot pocedeul, dar mai inainte as vrea sa va recomand cateva scule:
1) Chei tubulare, de 10 si 12, si un clichet eventual.
2) Surubelnite in cruce si plate.
3) Garnituri noi (daca le gasiti voi sa ma anuntati si pe mine va rog) sau daca nu una foaie de clingherit grafitat subtire
4) Un set de preducele de diferite diametre
5) Un spray de curatat carburatoare (se gasesc la magazinele de piese auto)
6) Multa rabdare si atentie. (Eu am facut operatiunea asta afara intr-o zi cu 4 grade afara si a durat aprox 5 ore... sunt eu mai meticulos si cand desfaci prima oara e mai bina sa nu te grabesti)

Se incepe prin demontarea traseului de admisie a aerului de la filtru catre corpul de clapeta. Urmeaza apoi indepartarea furtunurilor de vacum (ca sa nu gresiti la remontare faceti poze sau marcati cumva furtunurile), apa si a conductei de alimentare cu benzina .
Image

Image

Image

Se incepe prin demontarea EGR-ului si inmuierea canalelor sale in solutia de curatat. Atentie exista o mica garnitura intre EGR si corpul clapetei ce va trebuie inlocuita sau fabricata.
Image
Corpul de clapeta este prins in 4 suruburi lungi de galeria de admisie si este alcatuit din doua parti separate de o garnitura care in cazul meu nu a necesitat inlocuire.
Image
Trebuie indepartat si TPS-ul, dar atentie mare :twisted: faceti un semn inainte si remontati exact in aceeasi pozitie, desi as recomanda cu caldura un reglaj ulterior al TPS-ului in service (nu costa mult) pe un analizor de gaze.
Problema mare este garnitura de cauciuc din imagine care este complicata de fabricat. La mine cele trei canale comunicau bine mersi si suspectez ca din aceasta cauza aveam fluctuatii in turatia de ralanti.
Image

Image
Garnitura principala dintre corp si galeria de admisie este complet distrusa lasand loc pentru aer fals si realizand comunicarea unor canale aiurea in corp. De aici vine turatia mare la ralanti. Garnitura asta se gaseste doar impreuna cu setul complet de garnituri pe care l-am gasit pe la magazinele de japoneze intre 300 si 470 RON. Nu merita decat daca faceti RK la motor. Solutia e sa o fabricati.
Image

Image

Image
Cam asa arata suprafata curata.
Image
Se remonteaza totul la loc in ordine inversa cu mare atentie si apoi se porneste motorul. In speranta ca TPS-ul nu a fost deranjat, merita sa aruncati un ochi si la reglajul mecanic al ralantiului, celebrul surub de ralanti. E important sa lasati motorul sa ajunga la un regim termic normal de functionare inainte de a ajusta surubul de ralanti.
Sper sa fie de folos ce am povestit eu pe aici. Daca am gresit cu ceva va rog sa ma corectati!
Eu sunt foarte multumit de rezultat: ralanti-ul "vitaricii" mele este acum fix 800 rpm! :mrgreen:
Gata cu povestile pe seara asta! E 4AM si la 7 sunt in picioare pentru o alta zi de munca minunata la birou... si nu pe coclauri!
Bafta!

User avatar
vitalies
Posts: 82
Joined: 27 Oct 2010 09:16

Re: Operatiune de curatare corp clapeta la injectia monopunc

Postby vitalies » 15 Dec 2011 09:03

Foarte frumos, eu personal apreciez foarte mult asemenea tutoriale si le incurajez cat pot. De multe ori mi-au fost si mie de un mare folos.
"Cel mai greu e sa cauti o pisica neagra, intr-o camera scufundata in intuneric… Mai ales daca acea pisica nici nu exista”- Confucius

User avatar
dragosxc
Posts: 32
Joined: 13 Nov 2011 16:45
Location: Bucuresti-Militari
Contact:

Re: Operatiune de curatare corp clapeta la injectia monopunc

Postby dragosxc » 19 Dec 2011 22:29

vitalies wrote:Foarte frumos, eu personal apreciez foarte mult asemenea tutoriale si le incurajez cat pot. De multe ori mi-au fost si mie de un mare folos.


Ma bucura gandul ca poate cuiva aflat in situatia de fata ii va fi util postul meu. Vorba ta, si mie mi-au fost foarte utile informatiile de acest gen!

Voi incerca pe viitor cand fac o reparatie sau reconditionare sa fac multe poze si sa explic fiecare pas.

Numai bine

User avatar
Razvan4x4
Posts: 2054
Joined: 17 Sep 2010 11:20
Location: Bucureşti
Contact:

Re: Operatiune de curatare corp clapeta la injectia monopunc

Postby Razvan4x4 » 26 Dec 2011 19:02

Am facut si eu aceasta operatiune candva si imi aduc aminte ca aveam aceleasi probleme: fluctuatii de relanti, tremurat de motor intreruperi, etc. La o masina de 15-20 de ani o astfel de operatiune este mai mult decat binevenita, cu conditia sa fie facuta cu mare atentie si de catre cineva care stie ce face. La mine, pe langa o garnitura care s-a distrus si a infundat orificiile de relanti, am mai gasit in neregula si senzorii de temperatura aer/apa, unul dintre el fiind distrus si fizic. Important la acesti senzori e ca in functie de parametrii cititi de ei se regleaza amestecul si regimul de mers la relanti (si nu numai) al motorului. De preferinta ar trebui schimbati cu unii noi la o masina foarte veche sau, macar, temeinic verificati.

Corpul de injectie inainte de inceperea lucrarilor. A se vedea cei doi senzori tip surub din corpul de admisie:

Image

Image

Asa arata senzorul de apa, comparativ cu unul bun (evident, ca valoare nu aveau nimic in comun):

Image
Zoom in:
Image

Garnitura cu probleme. A fost inlocuita cu una confectionata din clingherit:

Image

Corpul a fost curatat cu decarbusolv si suflat cu aer comprimat inainte de montarea pe motor.
Recomandare: evitati aici siliconul pentru etansare!

Image
Casa Iacob nu e acasa


Return to “Suzuki”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest