ceaun
Moderator: Adi
-
- Posts: 162
- Joined: 07 Feb 2011 11:21
- Contact:
ceaun
tot vad peste tot nelipsitul ceaun din bagajele romanului. eu am unul cu trepied, de aluminiu(ceaunul) din cele bulgaresti care acum peste 30 ani se vindeau cu tot atitia lei, marfa rara pe vremea aia. numai ca a cam facut paianjeni. deci ia poatati aici cam ce bagati la ceaun cind plecati de acasa, hai, sariti cu retete ca mi-e foame deja
- busu4x4
- Posts: 964
- Joined: 23 Sep 2010 14:15
- Location: Bucuresti, Tineretului
- Contact:
Re: ceaun
Te-ai trezit cu foamea-n gat si ai ti-ai zis s-o imparti cu noi?
Bine, fie cum vrei tu.
La retete, nu prea pot sa te incurc, dar iti pot da niste idei.
Daca pana acum, caram ceaunul doar pt celebra fasole cu afumatura. In expeditie, am mancat aproape in fiecare seara, cate ceva facut la ceaun: Fasole cu afumatura, Tocanita cu cartofi, Mancare de mazare si apoi, in ultima seara, Ostropel de pui.
Pofta Mare
Bine, fie cum vrei tu.
La retete, nu prea pot sa te incurc, dar iti pot da niste idei.
Daca pana acum, caram ceaunul doar pt celebra fasole cu afumatura. In expeditie, am mancat aproape in fiecare seara, cate ceva facut la ceaun: Fasole cu afumatura, Tocanita cu cartofi, Mancare de mazare si apoi, in ultima seara, Ostropel de pui.
Pofta Mare
Live Free or Die Hard !!!!
-
- Posts: 162
- Joined: 07 Feb 2011 11:21
- Contact:
Re: ceaun
saru' mina. acu tre' sa mai aflu si cum se face fasolea, pe vremuri luam la borcane, acum singura care se aseamana e asturia si dupa cum ii zice si numele se gaseste numai in spania. cind sint prin zona iau cite 30-40 cutii, de se sperie lumea. acu sint pe uscat de vreo 3 luni. am mai gasit una prin garaj expirata de vreun an, dar a mers al dracului.
- busu4x4
- Posts: 964
- Joined: 23 Sep 2010 14:15
- Location: Bucuresti, Tineretului
- Contact:
Re: ceaun
Fasolea, ca si mazarea, au fost la conserve, prefierte.
De obicei, la fasole, facem asa:
Cateva conserve de fasole, simpla (adica doar fasole prefiarta), daca avem de unde, un ciolan afumat (merge si cu bacon), niste carnati afumati, ceapa, usturoi, sare, piper, praf de chili si bulion sau rosii la conseva
De obicei, la fasole, facem asa:
Cateva conserve de fasole, simpla (adica doar fasole prefiarta), daca avem de unde, un ciolan afumat (merge si cu bacon), niste carnati afumati, ceapa, usturoi, sare, piper, praf de chili si bulion sau rosii la conseva
Live Free or Die Hard !!!!
- busu4x4
- Posts: 964
- Joined: 23 Sep 2010 14:15
- Location: Bucuresti, Tineretului
- Contact:
Re: ceaun
svejk wrote:praf de chili? vrei sa zici boia de ardei, nu?
Boiaua de ardei iute, este pt copilasi! Eu joc in liga mare
De obicei, daca nu mai am din productia proprie, prefer sa cumpar maruntit si nu praf. Macar ala maruntit, mai are urme de ceva natural in el. La praf, nu prea se stie
Live Free or Die Hard !!!!
- RZV
- Macaragiu
- Posts: 1271
- Joined: 18 Sep 2010 20:34
- Contact:
Re: ceaun
500g carne pui cubulete-piept de preferinta
500g carne porc cubulete,sa aiba ceva grasime, saraca se simte la gust....
se pun la fiert cu ~1,5-2l apa cu ceva piper,foi dafin si sare chiar si un pic de ulei masliniu......
Se fierbe la foc mic cam 20-30 minute....atentie, vorbim de foc de lemne sub ceaun..nu vrajeala cu gaz! Bine?
In paralel cam 5 cepe mari, bogate sa dau intr-o prajeala rapida asa, cit sa fie sa faca sticloase,cu ardei iute, si gras plus dovleac,orice are omul in traista de genul. Asta se aduga la partea cu ""áprpoape de final cind sunt cartofii 1/3...."
Dupa bucata asta de treaba se aduga la fiertura de carne deja data bine in fiert,un kg de cartoafi taiati frateste,cubulete si se lasa....pina-s cartofii fierti.Mare atentie sa nu cumva sa spumezi chestia si mai ales sa nu scoti spuma..este pacat de Dumnezeu sa arunci mincare...
Aproape de final cind sunt cartofii 1/3 facuti, se aduga doua cutii de rosii decojite de 300-400G bucata,ceva morcov-1-2 buc,un ardei gras ,rosu este ok, si boia iute, chili sau ce vrei tu sa arda bine sau nu...piper,orice-ti trece prin cap, ai si iti place in mincare.
la final ,dupa 2-3 ore de fiert, obtii o chestie asa,maronie de consistenta destul de tare care arata execrabil....
Atentie!
Pe parcurs poti sa mai adaugi apa daca scade dar cu cit adaugi mai multa, cu atit mai mult stai sa fiarba si sa ajunga la consistenta dorita.
Poate iesi asa, o ciorbo-tocana sau ceva de sta lingura in ea.depinde de gust,si de pofta sau rabdare.eu recomand si prefer tare....si iute..
La gust insa,trebuie sa ai frina la cantitate, altfel se lasa cu nasoale.Si obligat ceva de stins iutela, dupa preferinte mai alcoolizat sau nu.
pofta mare!
La naiba, noroc ca in 7 ore plec trei zile pe coclauri ca altfel o luam eu razna...
500g carne porc cubulete,sa aiba ceva grasime, saraca se simte la gust....
se pun la fiert cu ~1,5-2l apa cu ceva piper,foi dafin si sare chiar si un pic de ulei masliniu......
Se fierbe la foc mic cam 20-30 minute....atentie, vorbim de foc de lemne sub ceaun..nu vrajeala cu gaz! Bine?
In paralel cam 5 cepe mari, bogate sa dau intr-o prajeala rapida asa, cit sa fie sa faca sticloase,cu ardei iute, si gras plus dovleac,orice are omul in traista de genul. Asta se aduga la partea cu ""áprpoape de final cind sunt cartofii 1/3...."
Dupa bucata asta de treaba se aduga la fiertura de carne deja data bine in fiert,un kg de cartoafi taiati frateste,cubulete si se lasa....pina-s cartofii fierti.Mare atentie sa nu cumva sa spumezi chestia si mai ales sa nu scoti spuma..este pacat de Dumnezeu sa arunci mincare...
Aproape de final cind sunt cartofii 1/3 facuti, se aduga doua cutii de rosii decojite de 300-400G bucata,ceva morcov-1-2 buc,un ardei gras ,rosu este ok, si boia iute, chili sau ce vrei tu sa arda bine sau nu...piper,orice-ti trece prin cap, ai si iti place in mincare.
la final ,dupa 2-3 ore de fiert, obtii o chestie asa,maronie de consistenta destul de tare care arata execrabil....
Atentie!
Pe parcurs poti sa mai adaugi apa daca scade dar cu cit adaugi mai multa, cu atit mai mult stai sa fiarba si sa ajunga la consistenta dorita.
Poate iesi asa, o ciorbo-tocana sau ceva de sta lingura in ea.depinde de gust,si de pofta sau rabdare.eu recomand si prefer tare....si iute..
La gust insa,trebuie sa ai frina la cantitate, altfel se lasa cu nasoale.Si obligat ceva de stins iutela, dupa preferinte mai alcoolizat sau nu.
pofta mare!
La naiba, noroc ca in 7 ore plec trei zile pe coclauri ca altfel o luam eu razna...
Mai bine macaragiu, decit bulangiu ........
Return to “Bucataria de campanie”
Who is online
Users browsing this forum: No registered users and 2 guests