Mini-tool-ul

Totul despre uneltele folositoare, taietoare sau nu.

Moderator: Adi

User avatar
gabitzu
Posts: 109
Joined: 27 Jul 2012 14:37
Contact:

Mini-tool-ul

Postby gabitzu » 02 Oct 2017 15:29

Am avut ocazia sa fac o comparatie directa intre doua mini-tool-uri: Gerber BG Compact si Leatherman Squirt PS4.

Primul care a aparut a fost Gerber-ul, de aceea poate sunt un pic subiectiv. Foarte slabut la capitolul scule, adica are patentul (mi-a placut ca are zimti seriosi, spre deosebire de cele de pe bricegele Victorinox (nu multi-tool)) cu taietor de sarma, o penseta (???), doua lame, din care una cu zimti (aduce mai mult a cutit de paine decat a ferastrau), o surubelnita plata mica, un desfacator sticle/ surubelnita plata si un fel de surubelnita plata facuta pt capete Philips (ca sa nu zic capete patrate :lol: )

Cam ciudata selectia, in loc de surubelnita aia mica care pare degeaba (ca dimensiune - e prea mare pt suruburi mici) putea fi o foarfeca (preferinta personala - daca am cu ce taia sarma, vreau sa o si dezizolez, plus de taiat una/alta), sau o pila.
Iar doua lame mi se par prea multe. In loc de aia zimtata, putea fi un ferastrau cinstit.

In rest, ca dimensiuni e mic, incape in buzunarasul de la blugi sau in teaca de piele de la un Swissmemory (Victorinox compact). Mie mi s-a parut greu pt dimensiunile lui, dar personal am apreciat asta, de asta l-am si pastrat. Iti da o impresie de soliditate, de "scula" bine facuta, cu care sa iti faci treaba, si in care sa ai incredere ca o poti forta.

Pret: e 99 lei normal, 50 de lei cand e promotie la Mol.


Si din cauza ca s-a pierdut, am vrut sa iau altul, si m-am gandit, natural, ca next best thing e un Leatherman. Dar cum am vrut neaparat sa fie de aceleasi dimensiuni, aveam de ales intre Micra, Squirt, si, un pic fortat, SkeleTool. In mod normal alegerea trebuia sa fie Micra (foarfeca mare in loc de patent), avand in vedere destinatarul. Si totusi, Squirt PS4 avea si patent, si foarfeca, asa ca a fost ales.

Prima impresie: negativa. E "silver", metal lucios, fata de Gerber, care avea un finish "parkerized" (scuze svejk, chiar nu stiu in romana). Plaselele sunt simple, doua bucati de tabla, n-au nici o finisare mai deosebita. Greutatea, mult mai mica, din pacate asta nu-l ajuta, mie mi s-a parut al naibii de firav.

Selectia de scule e mult mai echilibrata, are patentul, o lama ne-zimtata, foarfeca, desfacator/surubelnita, o pila metal/lemn (??), si aceeasi chestie ciudata pt mine, o surubelnita plata pe post de Philips.

Desi teoretic "echiparea" PS4 e mult mai pe gusturile/nevoile mele, avand in vedere pretul (~150) si impresia lasata (pur si simplu nu-mi inspira incredere sa il "fortez" e aceeasi senzatie cand ai o surubelnita "falsa" si ti-e frica sa o fortezi, ca se rupe/indoaie) prefer Gerber. Nu contest, pentru un multi-tool full-size, as prefera Leatherman Surge sau Charge oricand fata de fratele mai mare BG Ultimate Multitool, dar la categoria asta, Gerber e castigator.

Mai e si numele, care ar fi trebuit sa ma previna. Una e cand te intreaba colegii ce e ala si spui "Bear Grylls bla bla", si alta e cand spui "Squirt" :roll: care te duca cu gandul la altele ...

User avatar
Razvan4x4
Posts: 2028
Joined: 17 Sep 2010 11:20
Location: Bucureşti
Contact:

Re: Mini-tool-ul

Postby Razvan4x4 » 04 Oct 2017 14:26

Cred ca am cel mai mic minitool. Sau o fi micro? :D
Attachments
IMG_20171004_140025.jpg
IMG_20171004_140025.jpg (46.37 KiB) Viewed 144 times
Casa Iacob nu e acasa


Return to “Cutite, topoare, fierastraie, drujbe, cazmale”

Who is online

Users browsing this forum: Google [Bot] and 1 guest