Home»Noutati»Diverse»Consumul de alcool la volan: O problemă spinoasă în România

Consumul de alcool la volan: O problemă spinoasă în România

0
Shares
Pinterest Google+

Șoferii români au în continuare o problemă cu alcoolul, iar acest lucru poate fi remarcat și în statisticile poliției rutiere.

Potrivit datelor furnizate de IGPR, 9.982 de conducători auto au rămas fără permis de conducere în România în primele nouă luni ale anului 2018 după ce au fost prinși de agenții de poliție în timp ce conduceau sub influența băuturilor alcoolice.

Această informație a fost prezentată alături de un studiu realizat de Cult Market Research pe un eșantion de 1.254 de șoferi români, dintre care doar nouă la sută au declarat că au condus sub influența băuturilor alcoolice. Toți cei intervievați nu riscau nicio sancțiune pentru recunoașterea acestei fapte pentru sondajul telefonic, iar datele au fost evaluate pentru a asigura veridicitatea statistică.

Dintre aceștia, 58% au declarat că au condus pe distanțe scurte, iar peste 25% au afirmat că se simțeau capabili să conducă. Doar zece la sută dintre cei care au recunoscut că au condus după ce au consumat băuturi alcoolice au afirmat că au fost nevoiți să facă acest lucru din pricina unei urgențe.

Desigur, niciuna dintre situațiile de mai sus nu justifică conducerea unui vehicul după ce ați consumat alcool, în România nefiind tolerată o alcoolemie mai mare de 0.00 la mie în aerul expirat. Practic, nu ai voie să conduci după ce ai consumat băuturi alcoolice și trebuie să fii sigur că alcoolul a părăsit organismul tău înainte de a te urca la volan după o seară în care ai petrecut. În acest scop, puteți consulta aplicația zerolamie, cu mențiunea că valorile prezentate pe acel portal sunt orientative și nu prezintă certitudine în cazul unei probe reale.

Puteți evita o situație periculoasă dacă apucați să dormiți minimum opt ore după ce ați consumat alcool.

Polițiștii ne-au declarat că avem o scădere a numărului de permise de conducere suspendate pe fondul consumului de alcool față de primele nouă luni ale anului 2017, însă diferența nu este atât de mare încât să putem consemna o schimbare de comportament a șoferilor.

Vestea bună este că procentul șoferilor care au recunoscut că au condus sub influența băuturilor alcoolice a scăzut de la 28% în 2008 la 9% dintre cei intervievați în 2018. Evident, nu au fost intervievate aceleași persoane, iar eșantionul este în continuare reprezentativ pentru conducătorii auto români.

Foto: Pexels

Previous post

Gruma Hunter: Un Clasa X special pentru vânătoare

Next post

Hennessey VelociRaptor V8: Când nu îți mai ajunge un V6!

No Comment

Leave a reply