Home»Noutati»Diverse»Codul Rutier se schimbă din 20 mai 2018 – ce trebuie să știi

Codul Rutier se schimbă din 20 mai 2018 – ce trebuie să știi

0
Shares
Pinterest Google+

Codul Rutier va fi modificat de la anul, iar schimbările care vor fi aplicate sunt cele anunțate în cea de-a doua parte a lunii iulie.

Data intrării în vigoare a noului Cod Rutier este 20 mai 2018, iar cea mai importantă schimbare este posibilitatea suspendării înmatriculării unui autovehicul. Aceasta din urmă se poate întâmpla din mai multe cauze.

Una dintre ele este expirarea ITP-ului sau anularea acestuia. Cea de-a doua implică transcrierea dreptului de proprietate urmată de nefinalizarea depunerii de acte care cade în responsabilitatea cumpărătorului.

ITP-ul va putea fi promovat și cu mici defecțiuni, dar nu mai dacă acestea nu pun în pericol siguranța circulației sau mediul. Vor exista trei tipuri de defecțiuni: periculoase, majore și minore. Ultima categorie va fi tolerată, în anumite limite, în vederea promovării acestei inspecții. Încă nu știm care sunt acelea, dar încercați să vă puneți la punct vehiculele cât mai repede posibil.

Modificările aplicate Codului Rutier vă lasă răgaz până prin luna mai a anului viitor ca să fiți în legalitate cu mașinile care nu au dreptul de proprietate transcris pe numele dvs. În caz contrar, riscați să vă treziți că înmatricularea mașinii pe care ați cumpărat-o cu mai bine de 90 de zile în urmă a fost suspendată și că sunteți în afara legii dacă o conduceți pe drumurile publice.

Mai mult decât atât, pentru că autoritățile nu vor ști că vehiculul vă aparține, fiindcă nu ați finalizat procedura de transcriere a dreptului de proprietate, vechiul proprietar al autovehiculului va primi notificarea de suspendare a înmatriculării.

Scrisoarea sosește la 30 de zile de la radiere, deci este bine să vă mișcați mai repede cu actele pe care le-ați amânat pentru a evita viitoarele cozi de la primărie, circa financiară și direcția regim permise și carți de identitate vehicule de care aparțineti.

Odată suspendată această calitate a unui vehicul, riscați o amendă cuprinsă între 1.305 lei și 2.900 lei dacă veți circula cu el pe drumurile publice fără să rezolvați situația.

Ca de obicei, necunoașterea legii sau a situației respective nu absolvă pe nimeni de rigorile sale. Practic, nu scapi de amendă dacă spui că nu știai că mașina pe care o conduci are înmatricularea suspendată.

Previous post

Volkswagen are în plan încă un SUV: T-Track

Next post

Un Chevrolet Colorado standard aleargă în cea mai lunga cursă off-road din SUA

2 Comments

  1. […] reamintim că luna mai a anului 2018 va aduce o schimbare a codului rutier, care va introduce și termenul de suspendare a înmatriculării a unui autovehicul în cazul în […]

  2. […] anual va fi obligatoriu pentru mașinile mai vechi de 12 ani după ce legea va fi promulgată de Președintele României și va fi publicată în Monitorul […]

Leave a reply