Home»Noutati»Diverse»Clasament final Red Bull Romaniacs 2015. Jonny Walker câștigă după o luptă strânsă

Clasament final Red Bull Romaniacs 2015. Jonny Walker câștigă după o luptă strânsă

0
Shares
Pinterest Google+

Ediția 2015 a Red Bull Romaniacs a consemnat cel mai strâns final din istoria raliului: după 600 km de traseu și 24 ore de cursă, ecartul dintre primii doi clasați a fost de doar 2 minute și 10 secunde. Jonny Walker (Marea Britanie, KTM) a câștigat pentru a doua oară cel mai dificil hard enduro din lume după o luptă strânsă cu Graham Jarvis (Marea Britanie, Husqvarna). Ziua a patra a Romaniacs a debutat la 7 dimineața, iar cel care a pornit primul pe traseu a fost Andreas Lettenbichler (Germania, KTM) câștigătorul zilei precedente. Până la service point, Paul Bolton (Marea Britanie) a fost revelația zilei izbutind să fie surprinzător de rapid. Britanicul a prins plutonul fruntaș în secțiunea numită “Appetizer”. Canicula a adus și aspecte pozitive în această secțiune cu multă piatră, în locul pe unde se scurge apa de pe versant fiind foarte puțină apă. Având o aderență mai bună riderii s-au chinuit mult mai puțin comparativ cu anii precedenți. Chiar și așa, Wade Young (Africa de Sud) a fost unul dintre riderii care a avut ghinion și și-a scufundat motorul într-una din bălțile rămase. Astfel, a pierdut 20 de minute încercând să repornească motorul. Din păcate acest timp pierdut și lipsa de formă care i-a urmat l-a scos pe sud-african din lupta pentru podium și a fost nevoit să se mulțumească cu locul cinci la general. Paul Bolton avea șanse bune să ajungă pe podium după evoluția din prima parte a zilei, însă în cele din urmă a terminat pe locul patru.

Graham Jarvis a parcurs cel mai rapid cei 153 de km ai zilei a patra de off-road și a făcut show pe urcarea de la Gușterița fiind primul care a ajuns în vârf din prima încercare. De la urcarea aproape verticală pentru rideri a urmat o serie de obstacole gândite de Andy Fazekas, cel care a conceput și Prologul competiției. Deși toți se așteptau la o trecere prin apă ca în anii precedenți, riderii au fost întâmpinați de o adevărată surpriză: containerele folosite la prolog și o imensă piscină de nămol ce trebuia trecută pe două bârne nu mai late de 10 centimetri. Publicul a încurajat de pe margine toți riderii care au intrat în zona cu obstacole și iau încurajat până au izbutit să ajungă la arcul de finiș.

Despre ediția 2015 a Red Bull Romaniacs, Martin Freinademetz (creatorul și managerul general al competiției) declară: ” Am depus un efort seminificativ pentru a îmbunătății fluxul cursei și fiecare clasă a avut un traseu cât mai diferit astfel încât să se muleze pe diferite stiluri de pilotaj. Se pare că a meritat – abia dacă s-au creat blocaje (aglomerări pe traseu). Cu toate acestea am văzut foarte mari diferențe de nivel mai ales între riderii care s-au înscris la clasele Silver și Bronze. 20% dintre ei au evaluat nivelul de dificultate al cursei ca fiind unul mediu uneori chiar ușor și au ajuns la finisul fiecărei zile cu 45 de minute mai devreme. Pe de altă parte ceilalți rideri din clasa Silver au acuzat un nivel mult prea dificil și din acest motiv doar 50% dintre ei au ajuns la finișul raliului. În total avem un procentaj de 75% în ceea ce privește numărul de rideri care au terminat raliul – desigur vremea călduroasă și fără precipitații ne-a dat o mână de ajutor.  Am văzut multe zâmbete astăzi pe fețele celor care au ajuns la sosire!”.

Neozeelandezii au dominat clasa Silver. Kevin Archer a câștigat raliul, iar Norbert Levente-Jozsa a fost una dintre surprizele zilei a patra, riderul din Odorheiul Secuiesc reușind cel mai bun timp. În debutul său la Red Bull Romaniacs a plecat acasă cu locul doi. Norbert are 17 ani și vrea să revină în cel mai dificil hard enduro din lume în 2017, între timp antrenându-se pentru clasa Gold. Anul viitor nu va putea participa pentru că va da bacalaureatul.

Bull Romaniacs după o strânsă luptă cu Graham Jarvis (Marea Britanie, Husqvarna). În realitate am asistat la cel mai strâns finiș din istoria raliului. După aproximativ 600 de km de traseu și 24 de ore de cursă, ecartul dintre cei doi a fost de doar 2 minute și 10 secunde.

Alfredo Gomez (Spania, Husqvarna) nu a avut nici el o zi ușoară însă a mers suficient de bine pentru a-și păstra locul trei la general. Madrilenul se află la al doilea podium după ce în 2013 s-a clasat pe doi și s-a bucurat că pe obstacolele de final cea care i-a arătat trasa a fost nimeni alta decât sora sa, Sandra, ocupanta locului trei de la Prolog la clasa Bronze.

Câștigătorul clasei Gold, Jonny Walker (25 ani) declara mulțumit la final:  „Mă simt fantastic acum că am obținut a doua victorie – a fost o cursă mult mai dură decât cea de anul trecut și abia aștept să ajung acasă!”. Graham Jarvis, supranumit Regele Carpaților pentru cele 4 victorii la Romaniacs și alte două clasări pe podium, face un scurt rezumat al întregului raliu: ”Jonny a mers foarte bine și a fost foarte dificil să mă distanțez de el de-a lungul traseului. Acesta a fost cel mai strâns finiș din istoria raliului și mă bucur că am terminat pe doi!”.

 

Podiumurile tuturor claselor

GOLD

 1. Jonny Walker (Marea Britanie, KTM)
 2. Graham Jarvis (Marea Britanie, Husqvarna)
 3. Alfredo Gomez Cantero (Spania, Husqvarna)

SILVER

 1. Kevin Archer  – Noua Zeelandă
 2. Norbert Levente Jozsa – România
 3. Dougy Herbert – Noua Zeelandă

 

BRONZE

 1. Tomer Shemesh – Israel
 2. Sven Heidemann – Germania
 3. Ziv Karmy – Israel

 

IRON

 1. Jaime Martinez Recasens – Spania
 2. Thomas Karawietz – Germania
 3. Sergio Catello – Spania

Previous post

Dacia Duster și off-roadul (Video)

Next post

Land Rover va produce Defender și în 2016

No Comment

Leave a reply