Home»Noutati»Diverse»Cel mai mare tunel subacvatic din lume: 102 kilometri

Cel mai mare tunel subacvatic din lume: 102 kilometri

0
Shares
Pinterest Google+

Finlanda și Estonia au anunțat planurile de construcție ale celui mai mare tunel subacvatic din lume.

Tunelul planificat va lega Helsinki de Tallin și va avea o lungime de 102 de kilometri. Distanța dintre cele două capitale este de 88 de kilometri, însă ea este parcursă în două ore în prezent din cauza faptului că trebuie parcursă pe Marea Baltică.

Proiectul prevede trei tuneluri subacvatice, din care al treilea are un diametru de opt metri, fiind rezervat urgențelor și a altor servicii. Pe lângă tunel, cele două țări vor să facă și două insule artificiale, menite să fie utilizate în caz de evacuări de urgență.

Pentru a preveni incidentele cauzate de șoferi neatenți, cele două guverne au programat împărțirea tunelului pe două benzi pe sens, rezervate unor shuttle-uri, plus o cale ferată. Respectivele shuttle-uri vor transporta vehiculele clienților, în timp ce trenurile vor transporta atât pasageri, cât și marfă, la viteze de până la 200 km/h. Adică mai puțin de jumătate de oră între cele două capitale cu trenul și aproximativ 40 de minute pentru transportul pe roți.

Tunelul va fi construit între 2025 și 2040 și va costa cel puțin 16 miliarde de euro. Suma este mică în raport cu beneficiile economice estimate și posibilitatea legării celor două țări fără a mai fi restricționate de condițiile meteo din Marea Baltică. Până atunci, ar trebui să fie gata și autostrada București-Brașov și chiar cea dintre Pitești și Sibiu.

Previous post

Subaru pregătește un SUV hibrid plug-in cu motor boxer

Next post

Duster a reprezentat 62% din producția fabricii din Mioveni în ianuarie

No Comment

Leave a reply